reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová umělá inteligence u Applu?

6.10.2015, Libor Pánek, aktualita
Nová umělá inteligence u Applu?
Startup VocalIQ nabízí umělou inteligenci, která se dokáže postupem času sama zdokonalovat a učit. Podle Financial Times tuto technologii koupil Apple. Dočkáme se tak nové a vylepšené verze Siri nebo nové generace chytrých aut?
Společnost Apple údajně koupila nově vzniklý projekt VocalIQ z Velké Británie. Jedná se o technologii umělé inteligence, která ke komunikaci mezi člověkem a přístrojem používá nám přirozený dialog. Technologie chce docílit inteligentních mluvících počítačů, což by zásadně usnadnilo ovládání elektronických přístrojů.

Informace o akvizici pochází z Financial Times, kde bylo uvedeno, že je získali ze zdrojů obeznámených tímto obchodním případem.

Pokud je tato zpráva o koupi Applu pravdivá, pak společnost technologii VocalIQ využije u digitální osobní asistentky Siri. V tom případě by komunikace mezi uživatelem a přístrojem nabyla jiného rozměru. Mohla by se ale také využít jinde - Apple má totiž ambice pro automobilový průmysl. VocalIQ v autech by pro společnost byla také zajímavá.




Apple (zdroj: slashgear.com)


Cílem této a jí podobných technologií je udělat konverzaci s virtuální bytostí co nejpřirozenější - VocalIQ na tom pilně pracuje. Vyvinuli takzvanou technologii vlastního učení - systém se časem stává chytřejším.

Pečlivé učení je součástí metody pro zlepšení rozpoznávání jazyka. VocalIQ vynakládá především úsilí na pochopení kontextu daného příkazu. Je totiž spoustu věcí, co lidé běžně dělají, ale stroje to nezvládnou.

Apple na otázku, zdali VocalIQ skutečně koupil, odpověděl svým obvyklým a nicneříkajícím - o svých plánech a záměrech nediskutujeme.

Pokud by však informace byla pravdivá, jednalo by se o třetí akvizici Applu v Británii za tento rok. Neočekává se však, že by se tým VocalIQ měl stěhovat do USA. Myslíte si, že už přichází éra, kdy budeme s přístroji komunikovat jako Tony Stark s Jarvisem?

Zdroj: slashgear.com
reklama