reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová verze Raspberry Pi OS přináší rychlejší prohlížeč a snadnější tisk

6.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Nová verze Raspberry Pi OS přináší rychlejší prohlížeč a snadnější tisk
Tento týden vyšla poslední aktualizace Raspberry Pi OS v roce 2020, která přináší Chromium ve verzi 84 s řadou vylepšení. Systém také přechází na výchozí zvukový systém PulseAudio a usnadňuje tisk.
Raspberry Pi Foundation měla v posledních týdnech plné ruce práce s představováním nového hardwaru, který zahrnoval počítač v klávesnici nebo oficiální ventilátor pro lepší chlazení. To ovšem neznamená, že by vývojáři nepracovali na nové verzi softwaru, a tak tu máme každoroční závěrečnou aktualizaci pro Raspberry Pi OS. Tato verze přináší několik poměrně zásadních změn, proto by uživatelům tohoto jednodeskového počítače neměla uniknout.
 
 
V první řadě nové Raspberry Pi OS přináší webový prohlížeč Chromium ve verzi 84. Díky pečlivé integraci hardwarové akcelerace by měla streamovaná videa ze stránek jako YouTube fungovat bez nejmenších problémů. Velká pozornost byla věnována také webovým klientům pro videokonference (např. Google Meet, Microsoft Teams a Zoom), které byly vyladěny pro hladký provoz na Raspberry Pi. Vývojáři upozorňují, že tato verze je poslední, která přichází s přehrávačem Flash Player. Adobe letos ukončuje jeho podporu, proto tento krok není žádným překvapením.
 
Nejnovější verze operačního systému zatracuje původní zvukové rozhraní ALSA (Advanced Linux Sound Architecture), které bylo v Raspberry Pi OS od samého počátku. Pro moderní operační systémy ovšem začalo být nevhodné, neboť nepodporuje zvuk přes Bluetooth. To museli vývojáři vyřešit knihovnou třetích stran bluez-alsa, která ovšem znamená další kousek kódu pro údržbu. ALSA navíc nepodporuje ani zvuk z více zdrojů. O tom se můžete sami přesvědčit, pokud si pustíte třeba video ve webovém prohlížeči na výstup HDMI a pokusíte se ve stejnou chvíli přehrávat také zvukový soubor ve VLC.
 
Proto Raspberry Pi OS nasazuje audio server PulseAudio, který funguje jako vrstva mezi veškerým zvukovým hardwarem a všemi aplikacemi, které odesílají a přijímají zvuk. Nativně podporuje zvuk přes Bluetooth, kombinuje zvuk z více aplikací a v neposlední řadě zjednodušuje správu vstupních a výstupních zařízení. Systém nyní využívá PulseAudio ve výchozím nastavení a uživatelé by si ani změny neměli všimnout, neboť nabídka vypadá prakticky stejně.
 
 
Nové Raspberry Pi OS také přichází s předinstalovaným tiskovým systémem CUPS. Pro snadnější nastavení navíc vývojáři přidali ještě front-endový nástroj system-config-printer, který nativně používá i Ubuntu a je přehlednější než standardní webové rozhraní. Uživatelé jednodeskových počítačů si tak mohou užít snadnější nastavení tiskárny a tisk z aplikací, aniž by museli instalovat další software. Podle vývojářů je CUPS kompatibilní s většinou síťových tiskáren, ale problém může nastat v případě některých (hlavně novějších) USB tiskáren.
 
Z drobnějších změn v posledním Raspberry Pi OS lze zmínit nové nastavení pro počítače s jedinou stavovou LED (tj. Raspberry Pi Zero a Raspberry Pi 400), které umožňuje zvolit, zda by měla dioda svítit nebo blikat podle aktivity. Přibylo také ovládání nového ventilátoru.
 


reklama