reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová vysoce energetická částice z LHC se nepotvrdila

11.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Nová vysoce energetická částice z LHC se nepotvrdila
V roce 2015 překvapily vědce pracující s Velkým hadronovým urychlovačem (LHC) dvě stejné anomálie, které se objevily při dvou samostatných experimentech. Ukazovaly na objev nové částice, která by byla mnohem těžší než Higgsův boson.
Jak jistě dobře víte, existence Higgsova bosonu už byla potvrzena díky experimentům ATLAS a CMS ve švýcarském CERNu v letech 2012 a 2013. V minulém roce se objevily ve stejných experimentech dvě anomálie, které se ukázaly vědcům pracujícím s Velkým hadronovým urychlovačem. Tyto anomálie ukazovaly na novou částici s klidovou energií nějakých 750 GeV (gigaelektronvoltů), což by znamenalo, že je šestkrát těžší než než Higgsův boson. To zanechalo smíšené pocity, neboť vědci byli zároveň nadšeni i zmateni, neboť pro 750 GeV by potřebovali přijít se zcela novou částicí, což by znamenalo odklon od Standardního modelu částicové fyzicky, s čímž jaksi nepočítali. Anomálie se objevily v proton-protonových srážkách, kdy byl detekován nadbytek párů fotonů s vysokou energií, na něž se měla rozpadnout nová částice. Mluvilo se o jistém těžším bosonu nebo rovnou o gravitonu, hypotetické částici, která má být původcem gravitace.




CMS


V CERNu v poslední době probíhalo vyšetřování této události, aby byla objasněna a nyní bylo na International Conference on High Energy Physics oznámeno, že veškeré vzrušení je zbytečné. Jak se ukázalo v experimentech z letošního roku, které byly daleko intenzivnější než v minulém roce, nic jako fotonový pár z rozpadné 750GeV částice se už neukázalo. CERN tak udává, že šlo pouze o statistický výkyv.

Nicméně tato událost zaměstnala řadu lidí na dlouhé měsíc a objevily se stohy vědeckých prací, jež se snažily vysvětlit, o co se ve skutečnosti jedná. Krom uvedeného se mluvilo o částicích WIMP (Weakly interacting massive particles), jiní mluvili o konečném osvětlení vztahu hmoty a antihmoty. Objevily se ale i práce, které nepočítaly s tím, že by pár fotonů byl prostě pozůstatek jedné 750GeV částice, ale s tím, že šlo prostě o omyl. Jak komentoval Paul Gagnon, který dříve pracoval v CERNu, vzhledem k ohromnému množství dat, který z LHC získáváme, by nás nemělo překvapovat, že se občas objeví nějaký výkyv, a proto je veškeré vzrušení zbytečné, dokud opakované testy nepotvrdí to samé.

Senzace se tedy nekoná, ale pokud by byla nová částice potvrzena, jistě by se dle kosmologa Lawrence Krausse jednalo o největší objev v oblasti částicové fyziky za posledních padesát let. Dle něj bylo právě proto vysoce pravděpodobné, že potvrzena nebude. Dr. Tiziano Camporesi mluvící za celý tým CMS ale vyjádřil zklamání vzhledem k tomu, jak moc velký zájem tato věc vyvolala, ale k tomu hned dodal, že byl se svými spolupracovníky k objevu nové částice vždy velice rezervovaný. To ale také neznamená, že se o nalezení podobných částic nebudou dále snažit na základě toho, co navrhují teoretičtí fyzici.

Zdroj: Extremetech
reklama