reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové fotografie od Juno: Jupiter maluje jako van Gogh

22.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Nové fotografie od Juno: Jupiter maluje jako van Gogh
NASA zveřejnila nové fotografie, jež zaslala sonda Juno. Ty jsou pochopitelně upravené, a to skupinou dobrovolníků, ale i tak jsou úžasné. Jedna z nich nám může připomenout také klasické dílo Hvězdná obloha od Vincenta van Gogha.
NASA sehnala dobrovolníky, kteří se ujali zpracování obrazových materiálů z JunoCam a přišli třeba s následující fotografií s upravenými barvami, která nám hned připomene obraz Hvězdná obloha (nebo také Hvězdná noc) od van Gogha.





Když konstruktéři sondy Juno z rozhodnutí NASA pracovali na připojení aparátu JunoCam, bylo už jasné, že ta bude mít především jeden účel, a sice propagační. NASA chtěla výsledné záběry využít ke zpopularizování celé mise a to se jí daří, neboť fotografie jsou skutečně úžasné. Fotografie má pochopitelně upravené barvy, které zvýrazňují zuřící bouře na Jupiteru. Právě ty ve výsledku tvoří zajímavé obrazce, jak ukazuje i následující již méně upravená fotografie.





Juno se při svých průletech kolem Jupiteru dívá také z větších vzdáleností, a tak vznikl i následující snímek ukazující bouře nad jižním pólem planety.





Pak si můžeme ukázat také detailní snímek, kde byly zvýrazněny chaotické turbulence tvořené bouří, které vypadají jako mozkové záhyby.





Na závěr jsme si nechali opět pohled na jižní pól pořízený v průběhu třetího blízkého přiblížení sondy Juno.





Aktuálně je sonda stále na prodloužené 53denní orbitě, která se již dávno měla zážehem motoru zkrátit na 14 dní, ovšem to kvůli vadnému motoru není možné zařídit. NASA se tak raději spokojí s delší misí, než aby ji pokusem o zážeh celou ohrozila. To ovlivní také využití JunoCam, která je na sondě upevněna bez možnosti otáčet objektivem.

Zdroj: Space.com

reklama