reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové snímky Intel Sapphire Rapids ukazují na 80 fyzických jader

30.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Nové snímky Intel Sapphire Rapids ukazují na 80 fyzických jader
Někdo se pustil do pitvy rané verze procesoru Intel Sapphire Rapids, čili chystaného 10nm serverového CPU příští generace. O něm už víme, že bude tvořen i čtyřmi velkými čiplety a nabídnout má až 80 jader.
Dříve jsme se tedy dozvěděli, že jeden čiplet v Sapphire Rapids má nabídnout maximálně 14 jader, čili celkově pak 56, ale nyní se ukazuje, že jich má být až 20 na čiplet a celkově pak 80. Raději tuto otázku ještě necháme otevřenou, ovšem právě na 20 jader v čipletu ukazují i nejnovější obrázky, které stejně jako dříve připravil YuuKi-AnS (via Bilibili).
 
 
Intel Sapphire Rapids bez heatspreaderu jsme tak už viděli. Jasně můžeme vidět čtyři nejspíše identické 10nm čiplety, respektive Intel bude mluvit spíše o dlaždicích (tiles) a malý samostatný čip vpravo je FPGA Altera Max 10. Nám však nyní půjde právě o dlaždice. 
 
 
Jak je vidět, operace se změnila v pitvu, ostatně už výše ukázaný procesor zbavený heatspreaderu dostal evidentně zabrat, a to zvláště proto, že s heatspreaderem evidentně nebyl spojen prostou teplovodivou pastou, ale pájkou. 
 
 
Pak ale byly odloupnuty i samotné křemíkové dlaždičky, aby mohly prozradit své tajemství. Jasně tu vidíme strukturu čipu, která ukazuje matici 5 x 4, čili celkem 20 procesorových jader. To ovšem ve skutečnosti nemá popírat starší informace o 56jádrové verzi, což měl být inženýrský vzorek s dlaždicemi po 5 x 3 jádrech, z nichž jedno bylo vždy deaktivováno. 
 
Zde se můžete podívat na video ukazující "rozborku" tohoto procesoru, i když bohužel ne i odloupnutí jednotlivých čipů. Nemáme tak k dispozici podrobnější pohled na prostor pod původní pozicí čipů, ale i tak se tam rýsují v substrátu zakomponované spoje EMIB.
 
 
Sapphire Rapids mají také přijít v konfiguracích, které využijí vlastní paměť HBM2, a to po čtyřech 16GB pouzdrech, což by znamenalo 4096bitovou sběrnici a velice vysokou datovou propustnost, jež může s dnešními paměťmi už snadno překročit hranici 1 TB/s. Můžeme se tak těšit na další snímky, které uniknou na web.  


reklama