reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky kolem různých verzí Office

11.7.2015, Michal Hala, aktualita
Novinky kolem různých verzí Office
Kolem různých verzí oblíbeného kancelářského balíku Microsoft Office se objevilo několik nových informací, o které se s vámi rozdělíme níže. Týkají se univerzálních Office, Office pro Mac i klasických desktopových Office.
Univerzální Office pro Windows 10 (Office for Windows 10) přijdou spolu s Windows 10 ve stejném termínu – tj. už 29. července letošního roku. Jde o odlehčené, ale dostatečně funkční verze aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote v podobě univerzálních aplikací (Windows Apps). Takže půjdou kromě dotyku, pro který budou optimalizovány, ovládat i klasicky klávesnicí a myší.

Aplikace by měly být dostupné ve Windows Store z Windows 10 zdarma. Navíc aplikace Outlook Mail a Outlook Calendar budou přímou součástí Windows 10. Jelikož jsem měl možnost pracovat s testovacími verzemi těchto aplikací na desktopu, řekl bych, že na základní práci to stačí. Nejspíš bych je chápal jako funkčně omezený nástroj pro prohlížení dokumentů a jejich drobnou editaci. A za plnou funkčnost si budete muset připlatit.


Logo Office


Další novinkou je dostupnost ostré verze Office 2016 pro Mac (Office 2016 for Mac), která jsou k dispozici od čtvrtka. Ostrá verze přichází po čtyřměsíčním období veřejného testování. Pro uživatele „jablečných“ počítačů jde jistě o velmi vítaný upgrade, protože jde o první velkou změnu od poslední verze Office pro Mac 2011. Pět let čekání se mi zdá být jako opravdu dlouhá doba. Verze pro Apple se chováním prý dost podobá Office pro iOS.

Co se týče desktopových Office 2016, ta zřejmě přijdou někdy později v letošním roce. V současné době jsou dostupná v podobě Preview. Jak pro předplatitele Office 365, tak separátně. Mají přinést mimo jiné lepší než velmi světlý design obvyklý v Office 2013, na který si uživatelé dost stěžovali. Snad má být k dispozici i velmi tmavá verze uživatelského rozhraní.


Excel pro Windows 10


Celkově to teď vypadá, že všechny verze Office nabídnou podobné uživatelské rozhraní i chování na všech platformách. Pokud použijete cloud, můžete pracovat s určitým dokumentem na všech svých zařízeních. Nakonec tedy budou (některé už jsou) během letošního roku k dispozici tyto verze:
  • Office 2016 – pokračování klasické desktopové verze s plnou funkčností.
  • Office 2016 pro Mac – pokračování verze pro desktop na počítačích Apple, plná funkčnost.
  • Office pro Windows 10 – mobilní a dotykové univerzální aplikace použitelné od mobilu po desktop, omezená funkčnost.
  • Office pro Android – mobilní verze pro mobily a tablety s Androidem, omezená funkčnost.
  • Office pro iOS - mobilní verze pro iPad a iPhone, omezená funkčnost.
Microsoft tak pokrývá všechny relevantní platformy a nabízí uživatelům možnost práce s dokumenty Office na všech myslitelných zařízeních. Přesto si myslím, že hlavní platformou zůstanou desktopové verze a mobilní lze chápat spíše jako doplněk.

Zdroj: SuperSite for Windows, Thurrott
reklama