reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky kolem Windows 10 „Redstone“ - dvojka prý bude až za rok

7.3.2016, Michal Hala, aktualita
Novinky kolem Windows 10 „Redstone“ - dvojka prý bude až za rok
Podle obvykle dobře informované redaktorky ZDNetu Mary Jo Foleyové, známé specialistky na Microsoft, bude aktualizace Redstone 2 k dispozici místo letos na podzim až počátkem příštího roku. Také se objevily nějaké novinky v testovacím Redstonu 1.
Protože těch novinek kolem obou Redstonů (tj. verze 1 a 2) je víc, věnuji se nejdřív krátce jedničce. V aktuálně poslední verzí Insider Buildu se objevily dlouho očekávané novinky, které jsou vidět – tedy nikoli jako dříve změny řekněme „pod kapotou“. První změna se týká sladění tapet na přihlašovací a zamčené obrazovce.

Druhá změna se týká dílčích vylepšení Cortany a jsem silně přesvědčen, že právě další vylepšení Cortany se nejspíš objeví i v druhém Redstonu. Když vezmeme v potaz, kam se Windows za více než čtvrtstoletí dostaly, a uvážíme počet zásadních změn v poslední době, tak je vidět, že vylepšovat stávající koncept operačního systému tradičním způsobem už jaksi není moc kam.


Cortana


A totéž podle mě platí i pro OS X a Linux. Ano, vždycky je zapotřebí přidávat podporu nových hardwarových technologií, vždycky můžete nějak laborovat – někdy k nelibosti konzervativních uživatelů – s grafickým uživatelským rozhraním, ale nějaké zásadní inovace ve způsobu práce s operačním systémem ve smyslu „extrapolace“ dosavadního vývoje asi už moc nepadají v úvahu.

A tím novým, co může radikální změny přinést je právě umělá inteligence. Po několika měsících s anglicko-jazyčnou Cortanou bych řekl, že zatím je to řekněme spíš na hraní. Přesněji řečeno umí toho celkem dost, ale když si představím, co by mohla umět… Zkrátka je pořád víc toho, co neumí a mohla by. Nicméně umělá inteligence tu je a bude tady s námi i nadále. A jestli se dá v nějaké části či funkcionalitě OS čekat intenzivní vývoj, tak právě tady.

Tak a teď k tomu odložení Redstonu 2. Mary Jo Foleyová se vlastně už tradičně odvolává na nejmenovaný, dobře informovaný zdroj z Redmondu, který ji sdělil, že dvojka nebude na podzim, ale až začátkem příštího roku (nebo dokonce až na jaře). Zdroj sice neuvedl důvod, ale Foleyová se domnívá, že Microsoft chce sladit vydání Redstonu 2 a svého nového hardwaru z řady zařízení Surface.

Abych aspoň stručně přiblížil uvažování Foleyové, tak Microsoft se podle ní chce vyhnout problémům, jaké loni zažili zákazníci, kteří si koupili tablet Surface Pro 4 nebo notebook Surface Book, a to především s napájením. Redmond tehdy vsadil na nové procesory Skylake a nestihl vše včas sladit s operačním systémem. Vzhledem k tomu, že útvary Windows a Devices jsou pod jediným viceprezidentem Terrym Myersonem, zdá se toto rozhodnutí být koordinováno shora a mít hlavu a patu.


Universal Windows Platform


Takže místo dvou Redstonů na jaře a na podzim 2016 budeme mít ten první někdy začátkem letošního léta a druhý až příští rok buď na počátku, nebo až na jaře. Co se týče seznamu novinek ve dvojce, tak tady neví ani jinak výborně informovaná Foleyová. Ale jak už jsem psal, sázel bych na zásadní změny zejména v nových částech (resp. subsystémech) Windows 10 jako je Cortana.

Další oblast, která se nabízí, je ještě hlubší integrace jednotlivých zařízení v rámci ekosystému Windows 10 (typicky mobilní telefon a počítač jediného uživatele). Tady má být do Redstonu 1 údajně naplánována těsnější kooperace obou zařízení ve stylu Continuity od Applu. Takže se dá předpokládat, že Microsoft bude pokračovat takříkajíc ve tkaní stále hustší a jemnější pavučiny vztahů a vazeb mezi zařízeními s Windows 10.

A oblastí na kterou bych nerad zapomněl, je cloud. Ten souvisí s jednak s integrací jednotlivých zařízení s Windows 10 dohromady, jednak si dovedu představit, že třeba Cortana bude časem umět kombinovat svou lokální umělou inteligenci s podstatně mocnější umělou inteligencí někde v cloudu Microsoftu.

Zdroj: ZDNet
reklama