reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novozélanďané už brzy poprvé vypustí svou raketu do vesmíru

17.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Novozélanďané už brzy poprvé vypustí svou raketu do vesmíru
I 3D tisk se uplatnil při stavbě rakety Electron firmou Rocket Lab. Ta se chystá ji vůbec poprvé vypustit do vesmíru 21. května, takže už tuto neděli. Půjde tak o první test, který napoví, jakou má Rocket Lab před sebou budoucnost.
Raketa Electron bude do vesmíru startovat z Nového Zélandu a ukáže, jestli budeme moci už brzy počítat s další firmou, která bude na zakázku vysílat satelity na oběžnou dráhu. Nicméně její řešení se se světovými vesmírnými agenturami nebo SpaceX rozhodně nemůže rovnat, protože jde o slabší rakety vhodné pro vynášení malých satelitů.





Rocket Lab tuto zkoušku nazvali prostě "It's a Test" a pokud se podaří, půjde o vůbec první novozélandskou raketu, která se podívala tak vysoko. Jde také o test nejen samotné rakety, ale o celé nové infrastruktury, jak prozradil zakladatel firmy Peter Beck. Ten tak očekává, že se zkouška neobejde bez problémů. Rocket Lab mají sice základnu doma, ze které se bude startovat, ale hlavní sídlo firmy je v Los Angeles, díky čemuž nad touto zkouškou bude dohlížet i americká Federal Aviation Administration (FAA). Ta 15. května udělila licenci na tři testovací lety Electronu, a to z východního pobřeží severního ostrovu Nového Zélandu. První zkouška ale nemusí proběhnout nutně v neděli, neboť v tu se pouze otevře celkem desetidenní startovací okénko.

Druhý pokus proběhne bez ohledu na výsledek toho prvního někdy v létě, tedy našem létě. Rocket Lab se ale chtějí z prvního pokusu poučit a i když bude veskrze úspěšný, následovat bude několikaměsíční analýza nasbíraných dat, díky nimž se odhalí případné slabiny, nebo navrhnou vylepšení.




druhý stupeň Electronu


Electron je dvoustupňová raketa navržená pro tekuté palivo a pohání ji motory Rutherford částečně vytvořené 3D tiskem, které jsou vybavené elektrickými turbopumpami, prvními svého druhu. Samotná raketa je vytvořena z uhlíkového kompozitu a měla by být schopna do výšky 500 kilometrů nad zem vynést náklad 150 kilogramů. To přijde na 5,5 milionů dolarů.

První let rakety ale žádný komerční náklad pochopitelně nezahrnuje. Namísto toho bude druhý stupeň vybavený různými měřicími nástroji a bude naveden na eliptickou oběžnou dráhu do výšky 300 až 500 kilometrů se sklonem 83 ° vůči rovníku. Beck přitom udává, že raketa bude komunikovat na více než 20.000 kanálech, aby mohla pozemní stanice zásobit daty.

Cílem Rocket Lab je začít s komerčními lety ještě v tomto roce a již má své potenciální zákazníky.

Zdroj: Space.com
reklama