reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Asus Zen AiO 24 vypadá elegantně, ale na iMac ztrácí displejem

28.4.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Nový Asus Zen AiO 24 vypadá elegantně, ale na iMac ztrácí displejem
Asus představil all-in-one počítače Zen AiO 24 A5401, které bude nabízet v několika konfiguracích s procesory Intel a na některých trzích také AMD. Nabídnou docela dost výkonu ve velmi elegantním provedení.
V nabídce Asusu se tento týden objevil nový počítač typu „vše v jednom“. Vzhledem k tomu, že byl představen jen týden po novém iMacu, by se mohlo zdát, že chce taiwanský výrobce konkurovat Applu. Zen AiO 24 A5401 může být skutečně považován za alternativu k iMacu pro ty, kdo nemohou nebo nechtějí dát sbohem Windows. Musíte ovšem počítat s několika ústupky. Design mezi ně rozhodně nepatří, neboť poslední přírůstek do řady Zen AiO 24 vypadá velmi moderně. Asus vsadil na ostré hrany a lichoběžníkový tvar reproduktoru pod monitorem. Dalším zajímavým designovým prvkem je tenký stojan, který byl upevněn asymetricky.
 
 
Počítač disponuje 23,8palcovobrazovkou s rozlišením 1920 x 1080 pixelů (Full HD). To je výrazně méně, než nabízí srovnatelně velký Retina displej iMacu s rozlišením 4,5K. Na druhou stranu novinka od Asusu ukrývá trumf v podobě multidotykového ovládání, které může v některých aplikacích přijít vhod. Rámečky okolo displeje jsou poměrně tenké, proto zabírá 98 % čelní plochy. Navíc zvládne pokrýt 100 % barevného prostoru sRGB. Pozor ovšem na drobný trik ve specifikacích, kde výrobce uvádí displej „na úrovni IPS“. To ovšem znamená, že je k dispozici pouze TN panel, který by se svou kvalitou měl blížit IPS panelům.
 
 
A co nalezneme uvnitř nového all-in-one PC? Zahraniční média hovoří o procesorech Intel i AMD. Česká mutace stránek Asusu ovšem naznačuje, že se do tuzemských obchodů dostanou pouze konfigurace s hardwarem od Intelu. Konkrétně je na výběr Core i5-10500T nebo Core i7-10700T, na některých trzích bude k dispozici také Core i3-10100T. V případě AMD se potom hovoří o variantách s procesory Ryzen 7 5700U a Ryzen 5 5500U. Uživatelé budou mít k dispozici také 16GB operační paměť DDR4 (na některých trzích bude dostupná také s 8 GB). Jako úložiště poslouží 512GB nebo 1TB SSD M.2 NVMe PCIe 3.0, konfigurace s HDD se na českém trhu nejspíš neobjeví.
 
Na boční a zadní straně počítače najdeme širokou nabídku portů zahrnující také USB-C a HDMI. Bezdrátové připojení zajistí standard Wi-Fi 6. Nad displejem najdeme webkameru s podporou Windows Hello, pod ním potom reproduktory s certifikací Harman Kardon, které jsou zakryté textilií. Pokud vám nevyhovuje dodávaný stojan, lze využít kompatibilitu s držáky VESA např. pro uchycení na stěnu. Prozatím nebylo potvrzeno, za kolik se bude nový Asus Zen AiO 24 prodávat v obchodech. Odhady mluví o základní ceně 700 dolarů, v přepočtu asi 15 tisíc korun. K dispozici bude světlé a tmavé barevné provedení.
 


reklama