reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový CPU chladič Scythe Shuriken otestován

13.2.2008, Pavel Boček, aktualita
Nový CPU chladič Scythe Shuriken otestován
Scythe vydal nový CPU chladič Shuriken (kódové označení SCSK-1000) společně s modelem Zipang, nicméně zprávy o něm byly přineseny až nyní, spolu s oznámením o otestování chladiče serverem FrostyTech.com. Oba chladiče jsou velmi podobné -...
Scythe vydal nový CPU chladič Shuriken (kódové označení SCSK-1000) společně s modelem Zipang, nicméně zprávy o něm byly přineseny až nyní, spolu s oznámením o otestování chladiče serverem FrostyTech.com. Oba chladiče jsou velmi podobné - kupříkladu u obou heatpipe vybíhají ze základny přímo do jemného žebrování (obě poloviny každé heatpipe do jiného místa žeber), profukovaného ventilátorem, ale u obou je také toto žebrování posazeno nad masivním hliníkovým blokem s vlastními silnějšími žebry. Rozdíl je v počtu heatpipe - u Shurikenu jsou to jen tři (Zipang má šest), hliníkový blok se také rozšiřuje hned u základny a ne průběžně jako u Zipangu. Celý Shuriken má rozměry 105 x 116 x 64 mm a váží 355 gramů, nízké hmotnosti také odpovídá účinnost chlazení, která je jedna z nejhorších v testu.



Na druhou stranu je velmi tichý, hodí se tak pro nenáročné sestavy, kde zároveň i horizontálním umístěním ventilátoru mírně ofukuje součástky na základní desce. Za ticho může hlavně netradiční ventilátor o rozměrech 100 x 100 x 12 mm. Ten má sice hned třináct lopatek, ale díky jejich malé šířce a výšce nejsou moc účinné. Kde není při 600 - 2200 otáčkách za minutu průtok vzduchu (11,81 - 31,91 CFM je na uvedené otáčky poměrně málo), není ani hluk - ten dosahuje dle údajů výrobce 10,5 - 31,67 dBA, v testu vyšlo 38,2 dBA, to vše za současnou cenu kolem 750 Kč. Dle těchto výsledků si lze odvodit, že bratříček Zipang nevypadá jako nejhorší řešení, jelikož má jak dvojnásobný počet heatpipe, tak lepší ventilátor, nicméně jej sráží cena kolem 1200 - 1300 Kč. Chladič padne stejně jako Zipang na Sockety 754, 939, 940, AM2, AM2+ a 775.



Zdroj: Fudzilla
reklama