reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový povrch Vantablack je nezměřitelně černý

13.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Nový povrch Vantablack je nezměřitelně černý
Světově nejčernější materiál, který byl kdy vyroben, je nyní ještě černější. Společnost Surrey Nanosystems nyní oznámila, že její povrchová úprava Vantablack už neodráží ani tolik světla, aby to mohl zachytit spektrometr.
Společnost Surrey Nanosystems se pochlubila svým materiálem Vantablack (Vertically Aligned Nanotube Array Black) před třemi lety a oznámila, že ten dokáže pohltit 99,965 procent dopadajícího světla. Z označení tohoto materiálu je přitom zřejmý princip. Jde o hustý "porost" vertikálně orientovaných nanotrubiček, které jsou jako obvykle vyrobeny z uhlíku, který tak slouží jako fotonová past. Světlo dopadnuvší na tento materiál je tak pohlceno a dříve jen jeho cca 0,4 promile dokázaly uniknout. Nyní už je ale k dispozici nová verze Vantablack, u které nejde ani spektrometrem zjistit, kolik světla se odrazí pryč.





Vantablack je materiál tvořený chemickou cestou, s jejíž pomocí se na objektu nechá v komoře za vysokých teplot kolem 500 °C vyrůst povrch z uhlíkových nanotrubiček. Ty mají asi 20nm průměr a délku mezi 14 a 50 mikrony. Kvůli tomu, že Vantablack téměř neodráží světlo, je pouhým okem zcela nemožné vidět kontury objektu, na které byl nanesen. Jak ukazuje následující video, vše, co můžeme vidět, je leda silueta na světlejším pozadí.


Vedle vylepšeného Vantablack firma Surrey Nanosystems vytvořila také superčernou barvu, která je daleko dostupnější, neboť se může prodávat klasicky ve spreji. Jde o Vantablack S-VIS, která také obsahuje mimo jiného materiálu i krátké uhlíkové nanotrubičky, ale ty pochopitelně pak nejsou tak pěkně uspořádány. Nicméně i tak dokáže tato barva pohltit 99,77 procent dopadajícího světla. Doufejme jen, že nikoho nenapadne si touto barvou nastříkat své auto.

To nás ale přivádí k myšlence ohledně praktického využití takových barev a povrchových materiálů. Ty se mohou velice dobře hodit při výrobě citlivých vědeckých přístrojů a zvláště těch, které slouží k zachytávání obrazu, kde mohou předejít nežádoucím odrazům světla.






A vedle toho je Vantablack používána také řemeslníky a umělci, jak ukazují třeba tyto hodinky.

Zdroj: Hexus.net
reklama