reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový superpočítač od Cray využije až 30000 dvojjádrových Opteronů.

16.11.2006, Jan Vítek, aktualita
Nový superpočítač od Cray využije až 30000 dvojjádrových Opteronů.
Společnost Cray, která se zabývá bohulibou činností výroby superpočítačů oznámila, že první produkt z řady Rainier - Cray XT4 (známý také jako Hood) s dvojjádrovými procesory AMD Opteron je již dostupný. Dle PR článku je XT4 schopen poskytnout...
Společnost Cray, která se zabývá bohulibou činností výroby superpočítačů oznámila, že první produkt z řady Rainier - Cray XT4 (známý také jako Hood) s dvojjádrovými procesory AMD Opteron je již dostupný. Dle PR článku je XT4 schopen poskytnout nejvyšší výkon více než 1 petaflops (1 trilión operací v polovoucí řadové čárce za sekundu). Cray XT4 je pokračovatelem počítače Cray XT3.



"Zatímco teoretický maximální výkon superpočítačů může být vhodným argumentem pro vychloubání se, není to přesný indikátor toho, jak se systém bude chovat v praxi - což je samozřejmě to, co naše uživatele zajímá nejvíc," řekl Horst Simon, ředitel NERSC divize v Berkeley Lab. "Abychom lépe proměřili, jak systém uživatelům bude vyhovovat, stvořili jsme SSP - Sustained System Performance benchmark. Pod tímto reálným testem dokázal Cray XT4 podat dlouhodobý výkon 16 teraflop."

Až 30.000 dvojjádrových Opteronů propojí čip Cray SeaStar2, což dovolilo firmě vytvořit odlišný systém od klasických clusterů, kde se konektivita sdílí. Zde má každý procesor k dispozici vlastní Cray SeaStar2 a využívá technologie HyperTransport k výměně dat. Co se týče rozšiřitelnosti, XT4 je připraven pro čtyřjádrové procesory od AMD, až budou k dispozici.

Zdroj: DailyTech
reklama