reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový uTorrent instaluje software Epic Scale pro těžbu litecoinů

8.3.2015, Milan Šurkala, aktualita
Nový uTorrent instaluje software Epic Scale pro těžbu litecoinů
S aplikacemi si mnohokrát můžete nainstalovat i spoustu jiných nevítaných programů. Většinou se ale stačí jen pozorně dívat a neodkliknout vše, na co člověk přijde. Nová verze uTorrentu totiž instalovala software Epic Scale pro těžbu litecoinů.
Litecoiny jsou podobná virtuální měna jako bitecoiny a jejich těžbou se "dá" něco vydělat. Těžba probíhá tak, že procesor počítače se zabývá výpočty a za ukončený výpočet (potvrzení transakce v systému) se dostane odměna. A právě klienta na tyto výpočty (aplikaci Epic Scale) obsahuje instalace nejnovější verze oblíbeného programu uTorrent 3.4.2. Kvůli tomu se zvedla velká vlna nevole, protože tento software měl být údajně instalován bez vědomí uživatele. Ti tak akorát po aktualizaci zaznamenali zvýšené zatížení CPU a tvůrci uTorrentu možná více peněz na účtu.


uTorrent logo


Nakonec se ukázalo, že to není až tak úplně pravda. Při čisté instalaci programu se totiž instalátor ptá na instalaci několika dodatečných aplikací a jednou z nich je právě Epic Scale, který je popsán jako podpora organizací, které se zabývají léčbou AIDS, poskytováním čisté vody nebo zasazováním stromů. A peníze pro tyto organizace mají být právě získány matematickými výpočty. Otázkou už akorát je, kolik peněz (a zda vůbec) jde na konto těchto organizací a kolik jde samotnému uTorrentu.

Každopádně jak to tak vypadá, alespoň čistá instalace uTorrent verze 3.4.2 (sestavení 38913) sice skutečně instaluje Epic Scale, na rozdíl od předchozích informací ale umožňuje tuto nabídku odmítnout a nainstalovat novou verzi uTorrentu i bez něj. Jen to vyžaduje číst EULA informace, v tomto případě stačí první čtyři řádky, případně i popis nad EULA informacemi a neklikat bezhlavě na "Next" nebo podobná tlačítka. U automatické instalace (updatu) ale přítomnost či nepřítomnost informace o instalaci Epic Scale zatím potvrzena nebyla.

Zdroj: trustedreviews.com, betanews.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama