reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GANverse3D dokáže z 2D snímků vytvořit 3D objekty

20.4.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GANverse3D dokáže z 2D snímků vytvořit 3D objekty
Výzkumníci NVIDIE zabývající se vývojem systémů umělé inteligence připravili nástroj GANverse3D, rozšíření pro NVIDIA Omniverse. Ten dokáže z prostých 2D fotografií vytvořit odpovídající 3D model. 
NVIDIA GANverse3D je tak další AI, která dokáže pracovat s obrazovými daty a tentokrát slouží k tomu, aby v nich rozpoznala 3D objekt a ten poté i vytvořila. Třeba jako model auta KITT ze seriálu Knight Rider. 
 
 
Umělé inteligenci přitom stačí jen jedna fotografie, takže je zřejmé, že zbytek si musí domyslet, a to jako obvykle na základě trénování s využitím velkého objemu vstupních dat. Jak je také vidět z následujícího videa, 3D grafici si zatím opravdu nemusejí hledat novou práci, neboť výstupy zatím nevypadají moc dobře. 3D modely nejsou detailní, nemají čisté linie a zkrátka jsou v zobrazovaném stavu v podstatě nepoužitelné či možná použitelné, ale jen jako 3D primitivum pro další zpracování. Jde ale samozřejmě jen o začátek a systémy AI už nejednou ukázaly, jakého překotného vývoje se můžeme dočkat. 
 
 
Zatím to také vypadá, že NVIDIA GANverse3D umí pracovat pouze s auty, neboť byla i vytrénována na fotografiích aut zabraných z různých úhlů. AI má díky tomu ještě vcelku dobrou představu o tom, jak má vypadat tvořený objekt v místech, která nejsou na vstupní fotografii vidět. Zajímavé tak je, že pro vytrénování nebyly použity žádné 3D modely, z nichž by mohla AI zjistit, co by měla vytvořit z fotografie, čili trénovala opravdu čistě jen pomocí 55 tisíc fotografií aut. 
 
Vytvořené modely pak mohou být využity ihned ve 3D prostředí NVIDIA Omniverse, čili real-time simulační 3D platformě. 
 
Zdroj: NVIDIA 


reklama