reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Grid zvládne až 1080p60, chystá se i středoevropské centrum

13.5.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Grid zvládne až 1080p60, chystá se i středoevropské centrum
NVIDIA oficiálně zprovoznila cloudovou herní službu Grid, která streamuje hry z různých serverů či datových center, již v listopadu minulého roku. Nyní se můžeme těšit i na rozlišení Full HD při 60 snímcích za sekundu a také blízké datové centrum.
Cloudová herní platforma Grid tak poslouží k tomu, abychom si s využitím rychlého internetového připojení, které má pokud možno co nejmenší zpoždění při komunikaci se serverem, užili i náročné hry ve vysoké kvalitě na málo výkonném zařízení. Renderovány jsou totiž na vzdáleném serveru pomocí specializovaných GPU Grid a přes internet je do našeho zařízení streamován výsledný komprimovaný obraz, přičemž zpět k serveru jdou zase informace z našich periferií. Právě proto záleží na tom, aby internetové připojení bylo rychlé, a to pokud možno stabilně.





Prozatím si ale můžeme službu Grid užít pouze na tabletech NVIDIA Shield, po nichž bude následovat také konzole Shield Android TV. Ke hrám pak přistupujeme pomocí softwaru Shield Hub, který je k dispozici na Google Play Store. Novinkou je, že NVIDIA nyní po úvodních šesti měsících provozu Gridu začíná nabízet u celkem 35 herních titulů možnost hrát v rozlišení Full HD, a to při 60 snímcích za sekundu.





NVIDIA říká, že se jí to podařilo díky optimalizaci celého systému, ovšem uživatel také musí přispět svým dílem. Pro hraní v 1080p60 totiž musí mít k dispozici internetové připojení s propustností 30 Mb/s při stahování. Pokud takové nemají, mohou se spokojit třeba s rozlišením 720p při stejném počtu snímků za sekundu, na což stačí 10 Mb/s. O toto nastavení se ostatně postará samotný Shield Tablet, který rozlišení přizpůsobí aktuální rychlosti internetového připojení.





Dobrou zprávou pak je, že vedle datového centra Grid na severu Evropy bude ještě v tomto měsíci spuštěno nové centrum, které by mělo být někde ve střední Evropě, čili podstatně blíže (Grid vyžaduje ping nižší než 60 ms). V požadavcích je však ještě router, který podporuje Grid, přičemž v nabídce je již několik kusů.

NVIDIA Grid zůstane bezplatnou službou do 30. června letošního roku. Poté budeme platit za pronajaté hry, a to s využitím podobného systému, jaký má třeba Netflix. NVIDIA také říká, že nebude v tomto ohledu rozlišovat hraní v 720p a 1080p, takže v obou případech budeme platit stejně.

Zdroj: Hexus.net
reklama