reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Maxwell: nová generace GPU již v únoru?

27.12.2013, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Maxwell: nová generace GPU již v únoru?
AMD v poslední době převzalo díky nástupu nové generace Radeonů iniciativu a donutilo NVIDII zlevňovat a také představit novou GeForce GTX 780 Ti. NVIDIA však může již zanedlouho kontrovat zcela novou generací GPU Maxwell.
Zbrusu nová generace grafických karet GeForce tak může být již za rohem, byť má dle předpokladů dorazit někdy v březnu či dubnu. Dle X-bit labs by však NVIDIA mohla příchod Maxwellu uspíšit, přičemž server tak soudí na základě informací notebookového výrobce Clevo, jehož roadmap obsahuje modely s novými grafickými kartami s únorovým datem vypuštění na trh.





Nicméně ať Maxwell dorazí v únoru nebo dubnu, stojí za to se podívat na dostupné informace již dnes. Co se týče notebooků Clevo, ty odhalují mobilní čipy GeForce GTX 880M/8GB, GeForce GTX 870M/6GB, GeForce GTX 860M/4GB, GeForce GTX 860M/2GB, GeForce GTX 850M/2GB a GeForce GT 840M/2GB, čili celou plejádu mobilních čipů od nejlepších po nejpomalejší verze. Není přitom pravděpodobné, že by šlo o pouhé nové označení starých čipů, však už je čas na novou generaci, a tak alespoň ty nejvýkonnější modely by měly být zcela nové.





Dalším faktem je, že NVIDIA obyčejně nepředstavuje nové mobilní čipy před desktopovými, takže můžeme logicky předpokládat, že právě desktopové Maxwell dorazí na trh možná už koncem ledna, ale to jsou vše samozřejmě jen spekulace.

A co se ví o nové generaci grafických čipů firmy NVIDIA? Oficiální zdroje zatím potvrdily, že zde budou integrována jádra Denver (ARMv8), jistá technologie pro unifikovanou virtuální paměť spolupracující s procesory AMD a Intel (oboje pro snadnější programování čipu) a samozřejmě můžeme očekávat také celkově vyšší výkon. Jen-Hsun Huang dále také slíbil vysokou energetickou efektivitu, která má daleko předehnat dnešní architekturu Kepler.

Zdroj: X-bit labs
reklama