reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA odhalila malý Drive PX 2 s jedním SoC

13.9.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA odhalila malý Drive PX 2 s jedním SoC
Společnost NVIDIA si připravila malou verzi automobilového počítače Drive PX 2, která se vejde do dlaně a využívá pouze jeden SoC. Jde tak o slušný pokrok v porovnání s teprve letos představenou původní verzí.
NVIDIA odhalila původní Drive PX 2 letos v lednu na CES a představila jej jako první automobilový superpočítač, o nějž hned vyjádřily zájem společnosti Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz i Volvo. V té době jsme se také dozvěděli o nadcházejícím softwaru NVIDIA DriveWorks a DRIVENET pro tvorbu potřebného softwaru.




původní verze Drive PX2


Nyní NVIDIA představila zbrusu novou verzi Drive PX 2, která má být energeticky efektivnější, ale také výrazně slabší. Nicméně dle NVIDIE poskytne dostatek výkonu na to, aby mohla mapovat prostor kolem vozidla a řídit je. Obsahuje jen jedno SoC se spotřebou 10 W, což je nesrovnatelně méně oproti 250W původní verzí, která počítala s výkonným vodním chladičem.





Nová verze Drive PX 2 ale nebude mít dost výkonu na zcela autonomní řízení vozidla. Je určena pro tzv. AutoCruise, čili pro mapování a automatické řízení na dálnicích, kde je orientace daleko snažší a není třeba počítat se všemi možnými dopravními situacemi. NVIDIA již odhalila, že tato verze se stane součástí AI systému čínské společnosti Baidu, s níž spolupracuje také BMW. K tomu Rob Csongor z NVIDIE poznamenal, že právě AI počítač v malém a energeticky efektivním provedení je cíl pro mnoho výrobců aut.





Tato novinka také ukazuje, že platforma Drive PX 2 je dobře škálovatelná a může být zmenšena do jednoho SoC, které nahrazuje dva mobilní procesory a dvě samostatná GPU v původní verzi. Později by se tak mohla objevit další verze, která nabídne střední výkon, který by již stačil třeba na funkci AutoChauffeur pro celkovou přepravu z bodu do bodu. Už 10W verze dokáže najednou zpracovávat vstup několika kamer a zároveň lidaru, radaru a ultrazvukových senzorů. K dispozici bude ještě do konce tohoto roku.

NVIDIA měla v rukávu ale ještě další novinku, a to nové GPU akcelerátory Tesla P4 a P40 pro AI systémy. Tyto čipy se specializují na hluboké neuronové sítě vhodné k rozpoznávání řeči, obrazu a textu. Co se týče výkonu, NVIDIA řekla pouze to, že nové Tesly mají být 45 x rychlejší než CPU a 4x rychlejší než rok stará GPU. Tesla P4 bude energeticky efektivnější verze se spotřebou do 50 W a přijde na trh v listopadu. Tesla P40 na něj vstoupí již příští měsíc a nabídne výkon až 47 TOPS (Tera Operations Per Second), čili 47 x 1012 operací za sekundu.

Zdroj: Hexus.net
reklama