reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA potvrdila únik ovladačů bez omezovače výkonu těžby na RTX 3060

16.3.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA potvrdila únik ovladačů bez omezovače výkonu těžby na RTX 3060
Sama NVIDIA už potvrdila to, co dobře víme, a sice že na web unikly ovladače, které neobsahují omezovač výkonu pro těžbu Etherea na grafické kartě GeForce RTX 3060. Jaké je ale pozadí této události? 
Jak už včera prokázal server ComputerBase a po něm i další zdroje, pouhé ovladače GeForce 470.05 určené softwarovým vývojářům v rámci programu NVIDIA stačí k tomu, abychom mohli vesele těžit Ethereum na GeForce RTX 3060. Není zapotřebí nic dalšího, i když tu prý jsou jistá omezení. 
 
 
Dle informací od NVIDIE se dané ovladače dostaly na veřejnost náhodou a že za jejich zveřejněním nebyl žádný úmysl. Firma konkrétně uvedla, že byla zveřejněna vývojářská verze ovladačů, která bohužel neobsahuje omezovač výkonu těžby, což je použitelné pro RTX 3060 v některých konfiguracích. Poté už NVIDIA dodala jen to, že tyto ovladače byly z jejích stránek staženy, ale to už je samozřejmě jen prázdné gesto, neboť GeForce 470.05 už dávno kolují všude možně. 
 
Co ale znamená, že jde pouze o některé konfigurace? Jde totiž o betaverzi vývojářských ovladačů, takže lze počítat s tím, že ty nebudou fungovat vždy a všude. Bylo potvrzeno, že je lze využít s kartami GeForce RTX 3060 od firem ASUS, Palit, EVGA, GALAX, Gigabyte a MSI, ovšem na kartách ZOTAC a Inno3D jsou prý problémové. 
 
Rovněž prý nemají fungovat na grafických kartách, které nejsou napojeny na monitor, což lze ovšem ošálit pomocí atrap. Pro těžaře tu je ale také další problém, a sice že karty pracující s ovladači 470.05 musí být připojeny přímo na desku, čili ne přes riser karty. 
 
Nyní lze také počítat s tím, že i budoucí karty GeForce pravděpodobně budou mít stejný omezovač hashovacího výkonu pro těžbu Etherea (pokud to ještě bude nutné), neboť ochrana jako taková prolomena nebyla a nyní uniklé ovladače pochopitelně nebude možné použít pro teprve chystané karty. 
 
Dle serveru HardwareTimes navíc platí to, že pokud máme v systému více karet GeForce RTX 3060, na nichž se snažíme těžit Ethereum, plný výkon bude mít pouze primární karta a ostatní jej budou mít omezený. Těžko ale říci, zda nejde o věc spojenou právě s výše uvedenou nutností mít na dané kartě zapojený monitor či prostě výstup. 
 


reklama