reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA představila nástupce Maxwellu, bude jím Pascal

26.3.2014, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA představila nástupce Maxwellu, bude jím Pascal
Teprve nedávno začala NVIDIA dodávat na trh první GPU patřící do generace Maxwell, které mají za úkol postupně nahradit dnešní Keplery. Už je tedy na čase, abychom se něco dozvěděli o další generaci, pro niž bylo vybráno jméno neméně známého fyzika.
Další generace GPU od firmy NVIDIA se tedy bude jmenovat Pascal a představena byla na konferenci NVIDIA GPU Technology v kalifornském San Jose. Nyní se tedy již můžeme podívat na inovovanou roadmap, dle níž se první GPU Pascal mají objevit na trhu v roce 2016, čili nejdříve za dva roky. Dle této roadmap mají nabídnout oproti Maxwellu téměř dvojnásobný výkon na watt.





NVIDIA se také rozhodla promluvit o některých klíčových technologiích, které karty s GPU Pascal využijí. Jsou celkem čtyři:
  • 3D Memory: již nyní známá technologie vrstvení paměťových čipů na sebe. Výsledné paměti mohou být umístěny na stejném pouzdru jako GPU, což umožní navýšení datové propustnosti i kapacity a vytváření menších karet pro malé a mobilní počítače či jiná zařízení. Výhodou má být také až čtyřnásobně vyšší energetická efektivita.
  • Unified Memory: společná, unifikovaná operační paměť, k jejímž datům bude mít přístup CPU i GPU, čili to je dnes už také známá technologie, která usnadní práci s daty.
  • NVLink: nové rozhraní pro propojení CPU a GPU, které nabídne podstatně vyšší datovou propustnost, a to i přes 80 GB/s. Dnešní PCI Express 3.0 x16 má cca 16 GB/s.
  • Pascal Module: nový GPU modul využívající rozhraní NVLink, který umožní využít výkon GPU Pascal na velmi malých kartách v porovnání s dnešními modely pro PCI Express.





Nové grafiky tedy mají navýšit stovky bitů svého paměťového rozhraní na tisíce, což právě umožní nové 3D paměti. Znamenat to bude velmi podstatný skok a eliminaci úzkého hrdla, které však v dnešní době limituje především moderní APU Kaveri, ale to proto, že ty se musí spokojit s pamětmi DDR3, zatímco grafické karty mají k dispozici GDDR5.





NVLink pak má nahradit dnešní standard PCI Express 3.0 a poskytnout pět až dvanáctkrát vyšší datovou propustnost. Otázkou je, jak do toho mají zapadat chystané specifikace rozhraní PCI Express 4.0, jež má PCI-SIG dokončit letos či v příštím roce. Ty slibují dvojnásobnou propustnost oproti verzi 3.0, což by u rozhraní PCI Express 4.0 x16 dávalo 31,5 GB/s. To ale stále stojí ve stínu slibovaných specifikací rozhraní NVLink (přes 80 GB/s), jež má být navíc i prostorově méně náročné. Umožnit má totiž i díky 3D pamětem výrobu grafických karet o třetinové velikosti těch s PCI Express x16.

NVIDIA nakonec slíbila, že další informace o GPU Pascal zveřejní někdy příště. Však do roku 2016 je času dost.

Zdroj: Hexus.net
reklama