reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA připravila Parker, SoC s 256 jádry Pascal

23.8.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA připravila Parker, SoC s 256 jádry Pascal
NVIDIA včera v Cupertinu představila svůj nejnovější čip SoC založený na architektuře Pascal, který je určen pro různé systémy, jimž poskytne ve spojení s příslušným CPU výkon až 1,5 TFLOPS. K čemu poslouží?
Jedná se o nový hardware, který může být využit třeba v automobilových systémech pro umělou inteligenci, která bude řídit naše vozidlo. Jde tak konkrétně o NVIDIA DRIVE PX2, kde se nachází rovnou dva čipy Parker se svými 256 CUDA jádry generace Pascal. Ty byly včera oficiálně představeny na symposiu Hot Chips v Cupertinu.





Parkery jsou navrženy pro spolupráci s procesory Denver, a že jde o SoC, máme všechno pěkně v jednom čipu. Ten tak nabídne především 256 jader Pascal a vedle toho dvě 64bitová CPU Denver 2.0 spárovaná s celkem čtyřmi jádry ARM Cortex A57. Vedle toho tu je nezbytný paměťový kontroler pro LPDDR4 se 128bitovým přístupem, hardwarové kódování a dekódování videa, bezpečnostní funkce, audio a různá potřebná rozhraní.





Parkery mají vynikat především v hlubokém učení, což je ale zaměření i celé generace čipů Pascal, přičemž v této oblasti je důležitá také bezchybovost výpočtů, což si má vzít na starost nový Safety Engine. Zpracování videa, čili jeho kódování a dekódování v rozlišení až 4K při 60 snímcích za sekundu má poloužit primárně ne pro multimediální účely, ale pro zpracování obrazu automobilových kamer, díky čemuž se AI systém dokáže také orientovat v prostoru. Pochopitelně ale bude možné tyto hardwarové zdroje využít i pro účely zábavy, respektive pro celý automobilový infotainment.

NVIDIA chce zákazníkům nabídnout také flexibilitu, takže k dispozici bude systém s pouze jedním Parkerem, vedle toho také DRIVE PX2 vybavený dvěma těmito SoC a vedle toho tu je také virtualizace, v jejímž rámci můžeme na jednom Parkeru provozovat až osm virtuálních strojů.

Zdroj: Hexus.net
reklama