reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA s Atosem chystá pro Italy nejvýkonnější AI superpočítač světa

16.10.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA s Atosem chystá pro Italy nejvýkonnější AI superpočítač světa
Vypadá to, že co se týče superpočítačů, NVIDIA si půjde vlastní cestou a svým vlastním způsobem pronikne do éry ExaScale. Chystá si totiž superpočítač s výkonem 10 ExaFLOPS, ovšem ne v obvyklých FP64. 
Společnosti Intel a AMD plánují stavbu superpočítačů s 1 až 2 ExaFLOPS, jenomže to budou systémy, jejichž výkon se počítá v FP64, pokud se s ním mají zařadit do žebříčku TOP500. NVIDIA přitom dosud byla a stále je v TOP500 na předních místech, ovšem nové systémy jako Aurora či El Capitan už s jejím hardwarem nepočítají, a to právě proto, že se v jejich případě počítá s úzkým propojením procesorů a grafických čipů. To NVIDIA sama nabídnout nemůže (zatím), a tak se bude orientovat spíše na oblast, kterou zná sama velice dobře, a sice na AI. 
 
 
Společně s firmou Atos si tak NVIDIA chystá stavbu systému Leonardo, jehož udávaný výkon 10 ExaFLOPS vypadá na první pohled řádově lepší než u Aurory a jiných modelů nové generace, ovšem jde právě jen o FP16 pro účely umělé inteligence. I tak ale půjde o obrovský systém, jenž si vyžádá pro nabízený výkon téměř 14 tisíc GPU generace Ampere také moderní NVIDIA Mellanox HDR 200 Gb/s InfiniBand.
 
A jak napovídá jméno nového superpočítače, které si tvůrci půjčili od Da Vinciho, ten bude určen pro Itálii, která se chce díky němu dostat na přední příčku světového výzkumu umělé inteligence a jejích inovací. Stavbu si objednala Evropská komise ve spolupráci s italskou vládou v rámci organizace EuroHPC. Na projektu budou také spolupracovat společnosti Atos a Cineca, která poskytne své zkušenosti s využitím technologií CUDA. Atos zase dodá pro Leonardo své superpočítačové uzly BullSequana XH2000, na nichž bude postaven. Každý bude tvořen jedním CPU Intel a čtyřmi GPU Ampere. 
 
K čemu konkrétnímu bude ale Leonardo sloužit? Zmíněny byly tři příklady, a to jednak kvůli pandemii upřednostněný vývoj nových léků, dále pak výzkum vesmíru (analýza elektromagnetických či gravitačních vln nebo i neutrin) a pak je to meteorologie a předpovědi počasí. Pak ale může jít i o vývoj nových materiálů, obecně o fyziku či jiné úkoly. 
 


reklama