reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA spustila serverový certifikační program s přímou podporou

29.1.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA spustila serverový certifikační program s přímou podporou
NVIDIA je už řadu let důležitou společností v oblasti serverů, a to především díky svým GPU. Nyní tato firma spouští svůj nový serverový certifikační program a nabízet bude také přímou technickou podporu. 
Pozice firmy NVIDIA na serverovém trhu ale v poslední době vypadala značně nejistě. Společnosti Intel a AMD totiž začaly vyvíjet svá rozhraní pro vysokorychlostní propojení svých procesorů i grafických čipů či karet. NVIDIA něco takového pochopitelně nabídnout nemohla a nemůže, a tak nejdříve kontrovala akvizicí společnosti Mellanox, která tvoří i důležité síťové komponenty a technologie pro servery a nyní se snaží ovládnout i firmu Arm, ale to ještě zdaleka nemá jisté. 
 
 
Nyní tu máme další krok, který se týká vytvoření serverového certifikačního programu a nabídnutí přímé technické podpory, což je pochopitelně také velice důležitá součást celku. Program se zaměřuje především na výkonné servery určené pro hluboké učení a obecně AI, které po splnění zadaných podmínek získají označení NVIDIA-Certified Systems
 
Pokud si tak někdo pořídí jeden z těchto certifikovaných systémů, bude mít dle NVIDIE záruku toho, že získá příslušný výkon i spolehlivost, stejně jako možnost získat placenou plnou technickou podporu přímo od NVIDIE. 
 
 
Certifikační program se z pohledu OEM výrobců týká především požadavků na hardware. Vyžaduje se zde nasazení akcelerátorů NVIDIA A100 a ethernetových adaptérů či DPU od Mellanoxu. OEM výrobci už mají možnost své systémy poskytnout NVIDII pro certifikaci a ta je otestuje s využitím různých benchmarků týkajících se výpočetního, síťového i úložného výkonu stejně jako zabezpečení a pak jim případně udělí označení NVIDIA-Certified. To také znamená, že se s nimi pracovníci NVIDIE seznámí natolik, aby pak mohli zákazníkům nabízet softwarovou podporu, která se bude týkat ovladačů, CUDA, knihoven a frameworků, zkrátka relevantní softwarové výbavy. 
 
 
Výrobci hardwaru za certifikaci platit nebudou, čili NVIDIA bude vydělávat právě na podpoře, jejíž cena se bude odvíjet od počtu GPU v systému. Například za tříletou podporu pro systém se dvěma A100 se bude platit 4299 USD, čili pokud budou A100 čtyři, půjde o dvojnásobek, atd. 
 
V této době existuje zatím čtrnáct NVIDIA-Certified systémů, a to od společností Dell, Gigabyte, HP Enterprise, Supermicro a Inspur. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama