reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA stahuje podporu PCI prefetch, pracuje na dvoujádrovém VGA

3.11.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA stahuje podporu PCI prefetch, pracuje na dvoujádrovém VGA
Podle informací serveru Fudzilla má NVIDIA po vadných mobilních jádrech na krku další problém, tentokrát se týkající PCI sběrnice. Kdysi totiž do svých čipových sad zabudovala technologii PCI prefetch, která zlepšuje propustnost PCI. Nyní...
Podle informací serveru Fudzilla má NVIDIA po vadných mobilních jádrech na krku další problém, tentokrát se týkající PCI sběrnice. Kdysi totiž do svých čipových sad zabudovala technologii PCI prefetch, která zlepšuje propustnost PCI. Nyní se ale ozvala společnost OPTi, dříve jeden z předních dodavatelů čipů do řadičů, nyní vydělávající pouze patentováním technologií, s tím, že NVIDIA si technologii nelicencovala.



NVIDIA se prý ani s OPTi nedohodla na dodatečném zalicencování a nyní musí podporu stáhnout. To tedy znamená, že výrobci základních desek se sadou nForce 5 a novější jsou nuceni stáhnout své BIOSy s podporou PCI prefetch a místo nich vydat nové, které tuto technologii nepodporují. Tímto zásahem se ale samozřejmě sníží propustnost PCI sběrnice. Na první pohled se může zdát, že PCI sběrnice nikoho nevytrhne (kromě majitelů PCI karet závislých na propustnosti, např. řadičů), ovšem standardně jsou přes PCI sběrnici připojeny i čipy pro Ethernet, zvukové kodeky, přídavné USB a další řadiče.



Problém se týká i posledních sad, tedy například nové MCP7A-GL, která pravděpodobně ponese označení Quadro FX470. Čínský server iworkstation získal první fotografie základní desky, která je touto sadou již vybavena, ASUS P5N-VM Workstation. Jedná se o mATX desku s jedním slotem PCIe 2.0 x16, PCIe x4, PCIe x1 a PCI, určená pro procesory Intel. Zajímavostí je to, že má dva DVI výstupy, bude tedy možné použít dva monitory. Vedle toho klasicky nabízí dvě gigabitové síťové karty (jedna z nich je Realtek 8111C), zvukovou kartu (ADI 1988B s koaxiálním i optickým výstupem S/PDIF), celkem 12 USB 2.0 portů a 6 SATA-300 konektorů.



NVIDIA také má pomalu začít vyzdvihovat hru Far Cry 2 jako hit tohoto roku, spíše než Crysis Warhead. Jedním z důvodů má být to, že Far Cry 2 je silně optimalizovaný na karty NVIDIA a i na SLI, co by mohlo zvednout prodeje karet. Na druhou stranu hra není tak náročná, není tedy na druhou stranu vlastně důvod pořizovat výkonné karty do SLI. Zajímavostí také je výrok Vincenta Greco z Ubisoftu, který tvrdí, že DirectX 10.1 vlastně není vůbec důležité a na DirectX 10 kartách (samozřejmě NVIDIA) díky speciálnímu rozšíření běží vyhlazování hry díky upravenému Z-bufferu stejně rychle. Paradoxem ale je, že s novým hotfixem od AMD běží hra stále rychleji na Radeonech HD 4000 a na GeForce 9800 GX2 naopak běží velmi pomalu, tedy v rozporu s tím, že má být pro SLI optimalizovaná.



I přes to má prý NVIDIA pracovat na další dvoujádrové kartě, což je ale pochopitelné, neboť pravděpodobně ani s GeForce GTX 280 s jádrem GT200 vyráběným 55nm technologií Radeon HD 4870 X2 neporazí. Nová karta, pokud by měla jádra GT200, by to sice dokázala, nicméně by opět posunula spotřebu a teploty do dříve nevídaných výšin. Lépe by na tom karta byla s jádry vyráběnými 40nm procesem, nicméně ta přijdou dle dostupných informací až v březnu. NVIDIA by měla být nová jádra o něco dříve než AMD, jistě tedy opět uvidíme zajímavý souboj.



NVIDIA později v souvislosti s PCI prefetch upozornila na to, že tento problém je podstatně starší, neboť distribuce nových BIOSů začala už v lednu minulého roku. Všechny desky od této doby již měly BIOSy bez podpory PCI prefetch. V současnosti má tentýž problém trápit AMD, které si rovněž nemělo PCI prefetch licencovat.
Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6)
reklama