reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia uvádí CPU Grace na ARMu: 10× výkonnější než DGX s procesorem x86

12.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia uvádí CPU Grace na ARMu: 10× výkonnější než DGX s procesorem x86
Nvidia přichází s novým procesorem a chce konkurovat platformě x86 se serverovými procesory na bázi ARMu. Její nové CPU Grace má nabídnout až 10× větší výkon v HPC a výpočtech AI proti řešení DGX s procesory x86.
Společnost Nvidia dnes na GTC 2021 přišla s velkou novinkou. Uvádí totiž svůj vlastní procesor Grace (jméno má významné americké programátorce Grace Hopperové). Ten si ale běžně nekoupíte, půjde totiž o serverový procesor pro komplexní problémy s umělou inteligencí nebo HPC výpočty. Je založen na stále populárnější architektuře ARM, která už dávno není jen výsadou mobilní sféry. Naopak, začíná být pro x86 stále větší hrozbou, a to v podstatě na všech frontách. Ostatně Nvidia tvrdí, že pro výše uvedená nasazení nabídne až 10× vyšší výkon než systémy Nvidia DGX, které jsou založeny na procesorech architektury x86. Nvidia Grace využívá nejnovější serverovou architekturu procesorů ARM, verzi Neoverse.
 
Nvidia Grace CPU
 
Grace je specializovaným procesorem např. pro trénování NLP modelů, které mohou mít i přes miliardu parametrů. Ostatně dnes jde vývoj tak rychlým tempem, že velikost modelu se v průměru zdvojnásobí každých 2,5 měsíce. Vysokého výkonu dosahuje díky několika prvkům. Máme zde 4. generaci sběrnice Nvidia NVLink, která zajišťuje propustnost 900 GB/s mezi CPU a GPU, čímž dnešní servery překonává 30násobně. Dále jsou využity paměti LPDDR5x, které mají 2krát vyšší propustnost než DDR4, přitom ale také 10krát lepší energetickou efektivitu. Máme zde také jednotný paměťový prostor a paměti HBM pro GPU.
 
Nvidia Grace CPU
 
Nečekejme však, že se servery s těmito procesory a novými GPU Ampere Next objeví v provozu během následujících týdnů. Naopak, mezi prvními, kdo je dostane, budou Swiss National Supercomputing Centre (CSCS) a Los Alamos National Laboratory, přičemž si musí počkat až do roku 2023.
 
Nvidia Grace CPU
 
Uvedení nových procesorů Nvidia Grace je špatnou zprávou pro AMD i Intel. Intel je dost závislý na serverových procesorech a poslední dobou ho svými procesory EPYC začalo ohrožovat AMD. Nyní se k tomu přidala Nvidia, která ale s takovým CPU může nadělat problém i onomu AMD, které se může v serverovém letu zastavit dříve, než se pořádně rozletí. Hodnota akcií Nvidie po oznámení nového procesoru dnes stoupla o 6,5 %, naopak u Intelu během prvních zhruba 10 minut po oznámení Nvidia Grace spadla o 4 % (víceméně tam i ke konci obchodování zůstala). AMD mělo pokles pozvolnější, ale také ve výsledku o 4 %.
 
Zdroj: nvidia.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama