reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA využije továrny Samsungu, můžeme se těšit na 14nm čipy?

23.3.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA využije továrny Samsungu, můžeme se těšit na 14nm čipy?
Společnosti NVIDIA a Samsung Electronics podepsaly dohodu, dle níž bude Samsung vyrábět pro NVIDII čipy. Nejspíše to znamená, že TSMC už nebude hlavním výrobcem čipů NVIDIA a není těžké uhodnout proč.
Však Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) se už několik let potýká se zprovozňováním nových výrobních procesů. Ačkoliv na konci minulého roku firma hlásala, že vývoj její 16nm FinFET vypadá dobře a už spouští experimentální výrobu, na začátku tohoto roku opět oddálila spuštění masové výroby, a to na třeti kvartál tohoto roku. Samsung přitom už v polovině února oznámil, že odstartoval produkci svých prvních 14nm čipů, a to konkrétně Exynos 7 Octa pro mobilní zařízení. Navíc, jak už bylo uvedeno v článku o výrobních technologiích čipů, 16nm proces firmy TSMC představuje jen malý pokrok oproti 20nm technologii a se 14nm procesy se nemůže rovnat.




NVIDIA Tegra X1


NVIDIA tedy ve svém vyjádření oznámila, že vedle výrobních kapacit firmy TSMC bude využívat i služby firmy Samsung, přičemž dříve zmiňovala pouze firmu TSMC. To není vůbec překvapivé vyjádření, neboť šuškanda o spolupráci NVIDIE a Samsungu probíhá už řadu měsíců. Nyní je to tedy oficiální.

Co tedy bude Samsung pro NVIDII vyrábět? Ta nyní nabízí na trhu 28nm GPU s architekturou Maxwell (vyrábí je TSMC), dále také 28nm mobilní čipy nebo 20nm SoC pro automobilové systémy (rovněž TSMC). Musíme tedy koukat do budoucnosti, pro niž firma plánuje grafické čipy Pascal a nová SoC, pro něž chtěla využít také továrny TSMC a její 16nm technologie FinFET a FinFET+. Pokud se tedy něco v tomto změnilo, zatím není jasné, co to je.

Pokud tedy NVIDIA bude chtít využít spíše 14nm proces Samsungu, bude to nutně znamenat přepracování jejich designu, aby mohly být využity technologie Samsungu. NVIDIA i ostatní firmy bez továren, čili dnes i AMD, se dnes zajímají především o výtěžnost výrobních technologií a také o to, zda budou vůbec dostupné výrobní kapacity. Už jen kvůli tomu se nemohou spoléhat jen na jednu firmu, která má k dispozici nejlepší proces a co nejdříve. GlobalFoundries a TSMC tak o práci nejpřijdou. Však analyticky předpokládají, že počet čipů vyráběných firmou Samsung pro NVIDII nebude zrovna vysoký, což by znamenalo, že půjde především o hi-end nebo prostě ty nejdůležitější produkty.

Pro Samsung to znamená úspěch a přetažení důležitého zákazníka od TSMC, přičemž k NVIDII se má přidat také Qualcomm. Spolupráce NVIDIE a Samsungu je také pikantní v tom, že se tyto společnosti pravidelně setkávají u soudu a obviňují se z porušování patentů.

Zdroj: KitGuru
reklama