reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zabrání přeprodeji herních kódů ověřováním hardwaru

3.2.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA zabrání přeprodeji herních kódů ověřováním hardwaru
NVIDIA se rozhodla zabránit kšeftování s herními kódy zdarma, které často stejně jako AMD přidává jako bonus ke svým grafickým kartám. Nově se bude ověřovat, že hra skutečně běží na daném hardwaru.
Společnosti AMD a NVIDIA se často dohodnou s vydavateli her, se kterými spolupracovali na vývoji, a přidají ke svým zpravidla výkonnějším kartám kódy, díky nimž si zákazník může danou hru stáhnout a hrát zdarma. Aktuálně NVIDIA nabízí ke svým výkonným GeForce GTX 1070 a GTX 1080 (i notebookovým) hru For Honor, nebo Ghost Recon Wildlands. Pokud se však někdo dostane k herním kódům třeba při hromadném nákupu hardwaru, může si prodejem kódů vydělat slušné peníze, však každý z nich představuje cenu jedné AAA hry, která se běžně prodává za 60 eur. NVIDIA se rozhodla, že toto kšeftování překazí, a to prostě tak, že se bude ověřovat, zda hra skutečně běží na kartě s čipem, pro který byla akce určena.





To pochopitelně znamená i to, že zákazník kupující si kartu pro své potřeby, který nemá o nabízenou hru zájem, si také nebude moci přilepšit. Leda by asi našel zájemce, který už vlastní kartu potřebné kategorie, ale koupil si ji dříve, a tak na nově nabízené hry v akci nemá nárok. Tak by to skutečně mělo fungovat, neboť dle NVIDIE se ověřuje pouze typ nainstalované karty a kód nemá být pevně spojen s konkrétní kartou, s níž je nabízen.

Opatření NVIDIE už je v platnosti právě i v případě her For honor a Ghost Recon Wildlands. Nově se musí k získání jedné z těchto her použít aplikace GeForce Experience, která provede ověření nainstalovaného hardwaru a ta se pak přímo spojí s herními obchody (Steam), odkud si budeme moci hru nainstalovat. Takže abychom si zahráli zdarma, musíme si prostě nainstalovat GeForce Experience, kterýžto software není každému po chuti, a také si zařídit další účet u NVIDIE. A je to právě náš účet, který bude fungovat jako prostředník mezi systémem a hrou pro ověření, že na ni skutečně máme nárok. NVIDIA nezapomíná dodávat, že to nemá "nic společného se slíděním, sledováním a jinými podobnými aktivitami".

Čili se jako mnohokráte předtím objevila další věc, která všem zákazníkům zkomplikuje právoplatné využití nabízené hry zdarma, aby se několika jedincům zabránilo v jednání, které v očích NVIDIE představuje zneužití její nabídky.

Zdroj: Ars Technica
reklama