reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zažila rekordní kvartál a připravuje velkou novinku

12.2.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA zažila rekordní kvartál a připravuje velkou novinku
Společnost NVIDIA se dle očekávání může za poslední kvartál pochlubit velmi dobrými finančními výsledky, na nichž se značně podepsaly nové karty GeForce GTX 900. Vedle toho se můžeme těšit na pět let vyvíjenou velkou novinku.
NVIDIA se může pochlubit nejen rekordním kvartálem, ale také celý letošní rok byl z hlediska tržeb nejlepším v celé historii firmy. Poslední kvartál minulého roku přinesl NVIDII tržby 1,25 miliardy dolarů, což představuje meziroční růst o 9 procent a čistý zisk 193 milionů (lepší o téměř třetinu). Za celý loňský rok firma utržila 4,68 miliardy dolarů, což je oproti předchozímu o 13 % lepší a čistý zisk je 631 milionů, a to je dokonce o 43 % vyšší. V poslední době se tedy daří kde komu. NVIDIA i Apple se mohou rovnou pochlubit rekordními výsledky, vůbec špatně na tom není ani Intel, pouze AMD nám sklouzává do ztráty.





Největší podíl na výdělcích firmy NVIDIA mají stále GPU, z jejichž prodeje firma získala za poslední kvartál 1,07 mld a za celý rok 3,84 mld. Je tedy zřejmé, že za úspěchem stojí také nástup nové generace grafik, ovšem GPU segment zahrnuje také čipy Quadro, Tesla a Grid. Vedle toho mobilní Tegra jsou z toho vyčleněny a tvoří samostatnou kategorii, která za celý poslední rok rostla o 45 %, nicméně v posledním kvartálu meziročně spadla o 15 %. Dle NVIDIE za to může načasování životního cyklu některých modelů smartphonů a tabletů, což nezachránily ani dvojnásobné tržby čipů Tegra prodávaných pro automobilové systémy.

Pro tento kvartál jsou předpokládány tržby 1,16 miliardy dolarů, takže se jako obvykle po silné vánoční sezóně očekává pokles. Dle další zprávy by ale již 3. března (druhý den Game Developers Conference) měla firma představit velkou novinku, kterou vyvíjela po celých pět let. O co jde, to se s jistotou dozvíme až v březnu, ale můžeme spekulovat o novém velkém čipu Maxwell, což by mohl být GM200, nicméně CEO Jen-Hsun Huang mluví o novince, která "redefinuje budoucnost hraní". V úvahu tak připadá i nový herní tablet Shield, který by využíval nový čip NVIDIA Tegra X1. Uvidíme tedy za necelé tři týdny.

Zdroj: Techreport.com
reklama