reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA získá paměti HBM2 od Samsungu i SK Hynix

21.9.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA získá paměti HBM2 od Samsungu i SK Hynix
Už několik měsíců můžeme číst dohady o tom, kde chce společnost NVIDIA získat potřebné paměti HBM2 pro novou generaci GeForce, která by měla znamenat zásadní posun ve výkonu GPU. Nyní je už celkem jasné, odkud to bude.
Paměti HBM poprvé použité na kartě Radeon R9 Fury X byly vyvinuty společností SK Hynix právě za přispění firmy AMD, díky čemuž mají mezi sebou nadstandardní vztahy. Vyvráceny byly už fámy o tom, že paměti HBM2 bude vyrábět pouze SK Hynix a pouze pro AMD, kvůli čemuž se NVIDIA bude muset s GDDR5, což je nesmysl a jen sen zarytých odpůrců zeleného týmu. Technologie HBM je k dispozici a paměti druhé generace bude vyrábět také Samsung.





Business Korea nyní přinesl zprávu, že SK Hynix a Samsung Electronics počítají s tím, že budou pro NVIDII vyrábět paměti HBM2 a asi není důvod, proč by to samé neplatilo také pro AMD. Výroba má přitom v těchto firmách začít v prvním kvartále příštího roku, přičemž ještě v tomto roce proběhne produkce prvních vzorků a jejich testování. Můžeme tedy doufat v to, že AMD nebo/i NVIDIA představí své nové karty na Computexu 2016, kde by bezpochyby šlo o hlavní událost.





V případě NVIDIE je tedy věc celkem jasná, ovšem i když se o firmě AMD a jejím využití pamětí HBM2 mluví jako o hotové věci, ona samotná neukázala žádnou roadmap, dle níž by s těmito paměťmi počítala. Jde ale o logický předpoklad, však pro AMD by alternativou byla první generace HBM nebo návrat k GDDR5. A i když není vůbec vyloučeno (spíše je pravděpodobné), že levnější karty se na GDDR5 stále spolehnou, v případě hi-endu je využití GDDR5 nesmysl a první generace HBM je zase omezena na kapacitu 4 GB a propustnost 512 GB/s. AMD by tak nemohlo NVIDII dobře konkurovat, neboť paměti HBM2 budou mít dvojnásobnou propustnost a kapacitu jednotlivých čipů až 32 Gb oproti 8 Gb u HBM. Vedle toho tato první generace působí jen jako zkušební pokus. Dle Hynixu se paměti HBM do mainstreamu propracují v roce 2018, kdy již má být na trhu další generace čipů NVIDIA, Volta.





Další velkou novinkou v případě firmy NVIDIA je rozhraní NVLink s propustností 5 až 12x vyšší v porovnání s dnešním PCI Expres 3.0, a to samozřejmě se všemi 16 linkami. Toto rozhraní ale poslouží především pro výpočetní úlohy a bude propojovat karty mezi sebou, takže pro běžného uživatele zvědavého především na herní výkon jedné karty to není nic zajímavého.

Zdroj: Hexus.net
reklama