reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA získala 2 % na trhu se samostatnými grafikami

2.6.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA získala 2 % na trhu se samostatnými grafikami
Společnost NVIDIA na začátku tohoto roku získala 2 procenta podílu na trhu se samostatnými grafickými kartami, což jde pochopitelně na účet konkurenčního AMD. Jak tento trh vypadá dle firmy JPR?
Nyní se budeme bavit o číslech společnosti Jon Peddie Research, které se týkají výhradně trhu se samostatnými grafickými kartami. Ta na něm rozpoznává pouze tři výrobce čipů, a to AMD, NVIDII a také ještě S3, ale její podíl je naprosto zanedbatelný a dle JPR nedosahuje ani setiny procenta. V podstatě celý tento trh si tak rozděluje AMD a NVIDIA, takže je jasné, že pokud NVIDIA získala 2 procenta, AMD je muselo ztratit.





Ve výsledku tu máme 72,5 % pro NVIDII a 27,5 % pro AMD, což je ale pro červené stále lepší než ve stejném kvartálu minulý rok. Nicméně je jasné, že zájem o grafické karty AMD klesá a není divu, když ta má na trhu leda moderní mainstream a slabší karty, kdežto vyšší střední třídu a hi-end zcela přenechala konkurenci, což se nezmění ještě po další dva měsíce.





AMD se také navíc potýká s celkovým trendem, který ukazuje na výrazný pokles celkových prodejů grafických karet, což je pevně svázáno s celkovým poklesem prodejů desktopových PC. Dle čísel JPR byl v prvním letošním kvartálu zaznamenán 29,8% pokles prodejů grafických karet v mezikvartálním srovnání a o 19,2 % v meziročním. V dalších kvartálech můžeme očekávat oživení, ale to je tradiční především ve druhém pololetí, přičemž ve druhém kvartálu můžeme očekávat ještě další pokles, neboť to vypadá, že karty Radeon RX 500 nepřinesou velké oživení. Ale nebudeme předbíhat, však až pro tento kvartál jsou aktuální i karty GeForce GTX 1030, 1080 Ti a nový TITAN Xp.





Zajímavé je také srovnání počtu prodaných karet rozvrstvených dle své cenové kategorie. Zhruba stejný podíl mají levné modely a karty střední třídy, zatímco drahých karet a grafik pro pracovní stanice se tolik neprodá, ovšem o to jsou také dražší.

Nakonec tu máme ještě jedno srovnání, které se týká podílu prodaných desktopových PC vybavených kromě integrované grafiky také samostatnou. Ještě v roce 2008 jich mělo být dle JPR 63 %, což postupně kleslo na dnešních 42 %. Tento pokles ale nebyl stabilní a pozvolný, však ještě před rokem bylo toto číslo o téměř 13 % vyšší. Nicméně trh s herním hardwarem je stále považován za velice silný a pohybují se v něm stále větší peníze.

Zdroj: JPR
reklama