reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA značně zvyšuje svůj náskok před AMD

10.12.2014, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA značně zvyšuje svůj náskok před AMD
Aktualizováno: Ačkoliv se AMD velmi snaží vymačkat ze své stávající generace grafických karet maximum všemi možnými způsoby, firmě NVIDIA stačilo nakráčet na trh s novou generací Maxwellů, aby si výrazně polepšila a pojistila svůj náskok na trhu.
To alespoň vyplývá z nejnovějších informací týkajících se prodejů samostatných grafických karet, kde měla NVIDIA v posledních letech podíl kolem 60 procent. V druhém kvartálu tohoto roku vypadal vývoj slibně pro AMD, ale ve třetím se zvrátil ve prospěch NVIDIE, a to velmi výrazně. Však se stačí podívat na graf, abychom viděli, že tak prudká změna tu nebyla již přinejmenším čtyři roky.





Navíc jde pouze o třetí kvartál, čili období červenec až září, přičemž nová generace GeForce GTX 900 zasáhla spíše až do toho posledního, který zanedlouho skončí s letošním rokem. Vypadá to tedy, že by se měl teprve v posledním období projevit nástup karet GeForce GTX 970 a 980, ale na výsledky si budeme muset ještě počkat.

AMD tedy nyní čelí firmě NVIDIA, která si usurpovala 70 procent trhu s grafickými kartami a má na trhu velmi vřele uvítanou moderní generaci grafických karet. Samotné AMD zatím prodává starou generaci Radeonů R9 2xx, zatímco o nových kartách se neví nic, co by bylo potvrzeno či zaručeno.



- předběžné a nezaručené výsledky Radeonu R9 390X "Captain Jack" -


Všeobecně se očekává, že AMD brzy vypustí do světa Radeony R9 3xx s vedoucím modelem R9 390X, který má být dle předběžných testů s přehledem nejrychlejší jednočipovou herní grafickou kartou. GeForce GTX 900 jsou ale na rozdíl od ní již nějaký ten měsíc dostupné.

V současnosti tak AMD nepříliš úspěšně bojuje proti Intelu se svými APU a zastaralými CPU, ve světě grafických karet na tom tedy také není nejlépe, i když to by se mohlo zanedlouho změnit, takže jediným podstatným podnikem, v němž je AMD úspěšné, jsou moderní herní konzole Xbox a PlayStation. Pro ty totiž vyrábí APU, na nichž jsou tyto konzole založeny. Doufejme tedy, že AMD má v rukávu nové produkty s velkým potenciálem, které brzy představí světu.

A přesně o tom je nejnovější zpráva hovořící o produktech AMD, která hovoří o další generaci grafických čipů, která nese kódové označení Carribean Islands. AMD si má tedy na nejnovější generaci GeForce chystat hned dvě odpovědi, a to jednak optimalizovaná a rychlejší GPU Hawaii (používají se u Radeon R9 290), jež se mají na trhu objevit brzy v příštím roce. Je otázkou, zda jedno z nich je právě oním "Captain Jack". Druhá odpověď má přijít v létě příštího roku a půjde právě o ony Carribean Islands, čili zbrusu nová GPU. Ta by již mohla být vyráběna pokročilejší technologií, což u optimalizovaných Hawaii asi nehrozí.

To vše se může samozřejmě ještě změnit, však nejde o oficiální informace firmy AMD, ale jako nejpravděpodobnější období, v němž se mají nová GPU objevit, se jeví červen až srpen. Více se snad dozvíme v únoru, kdy AMD bude jednat se svými investory.

Zdroj: Hexus.net
reklama