reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDII se daří, opět si připsala rekordní kvartál

10.2.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDII se daří, opět si připsala rekordní kvartál
Společnost NVIDIA velice dobře zužitkovala svou první 16nm generaci GPU a už ve třetím kvartálu se přehoupla přes dvě miliardy tržeb, pochopitelně v dolarech. Nyní dosáhla ještě lepšího výsledku.
NVIDIA tak co se týče tržeb vyrostla meziročně o 55 procent a dostala se na čtvrtletní tržbu 2,173 miliardy dolarů. Mohou za to právě především grafické čipy generace Pascal na herních i profesionálních kartách a akcelerátorech.





Velice dobrý výsledek zaznamenala i v celoročním srovnání, neboť za svůj fiskální rok 2016 zaznamenala tržby 6,91 miliard, a to je o 38 procent více než v předchozím roce. Grafické čipy Pascal přece jen zdaleka nebyly k dispozici v celém předchozím roce, aby se to projevilo stejným nárůstem tržeb jako při meziročním porovnání kvartálů.

Podobně jako je tomu u Intelu v případě výroby řadových procesorů pro osobní počítače, i v NVIDII představuje dojnou krávu výroba grafických čipů a karet pro běžná PC, což jsou tedy GeForce. Ty firmě generují více než tři čtvrtiny tržeb a právě tento segment v uplynulém roce pozoruhodně vyrostl o 57 procent. Profesionální grafické karty s čipy Pascal a jejich segment rostl jen o 11 procent, což je pochopitelné, když novou řadu Quadro NVIDIA představila až letos. Divize vyrábějící produkty pro datová centra ale zaznamenala raketový růst o 138 procent a automotive (DRIVE PX2 a podobné) o 52 procent.

NVIDIA je tak na koni a nyní může sledovat, zda se firmě AMD podaří letos její nabídku alespoň dorovnat. V rukávu má přitom ještě jeden trumf, a to GeForce GTX 1080 Ti, který dosud nebyla nucena vytáhnout. Nakonec můžeme dodat, že akcionáři musí být z výkonu NVIDIE také spokojeni, neboť hodnota akcií za rok vzrostla z 25 dolarů na dnešních 116.

Zdroj: NVIDIA
reklama