reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevil se záhadný Radeon RX 6800 s 8 GB GDDR6

6.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Objevil se záhadný Radeon RX 6800 s 8 GB GDDR6
Když může NVIDIA, tak proč ne AMD? Řeč je o nabídce výkonné grafické karty, kterou s ohledem na kapacitu paměti předčí i slabší model, ovšem my samozřejmě zatím nevíme, kam si RX 6800 s Navi 21 a 8 GB paměti zařadit. 
Takováto nová karta samozřejmě nemusí vůbec dorazit na trh a pokud ano, může jít buď o model omezený na jistý trh (zpravidla čínský), anebo to může být karta rovnou pouze pro OEM, anebo jen pro jistého zákazníka (např. Apple). To vše jsme tu již měli, takže bychom se nedivili, kdyby se opět něco takového objevilo. 
 
 
Komachi_Ensaka tak upozorňuje na kartu s Navi 21 s Device ID 1002 73BF a Subsystem ID 1002 0E3A, která ukazují na Radeon RX 6800, což samozřejmě odpovídá GPU Navi 21. Měla by ale mít pouze 8 GB paměti GDDR6, čili polovinu obvyklého objemu. Ale taková výbava dnes stačí, ostatně takovou mají i GeForce RTX 3070 a 3070 Ti, které jsou přinejmenším stejně výkonné a leckdy výkonnější. 
 
Server Tom's Hardware také poukazuje na jisté již starší fámy o tom, že AMD si má chystat levnější RX 6800, přičemž ušetřit na osekání paměťové výbavy je vcelku snadná a přímočará záležitost. Jde navíc také o nedostatek čipů, což se týká právě i pamětí, ale zde můžeme jen hádat, jestli by mohl tento přístup vůbec něco řešit, neboť samotných Navi 21 firma AMD jistě také nemá plné kapsy.
 
Na druhou stranu, kdo říká, že musí jít o Navi 21 se 60 CU, jaké má dnes dostupná verze RX 6800? Po ní je totiž až 6700 XT s Navi 22 a 40 CU, čili tu je dost prostoru na to, aby přišla slabší verze (6800 LE?), která by zužitkovala i taková GPU, jež se nemohla kvalifikovat ani pro nasazení na RX 6800. 
 
Má to svůj smysl, a to zvláště v této době, kdy není radno plýtvat ani méně podařenými kusy GPU. Stále jde ale jen o spekulace založené na záznamu z UserBenchmarku.  


reklama