reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oculus Rift prý schraňuje informace pro cílené reklamy

4.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Oculus Rift prý schraňuje informace pro cílené reklamy
Dle zprávy deníku The Independent mají VR headsety Oculus Rift sledovat počínání svého uživatele, schraňovat o něm data, aby je mohl Facebook využít pro cílené reklamy. Mají se tedy majitelé obávat o své soukromí?
Nutno říci, že cílené reklamy je něco, čemu se dnes jen těžko vyhneme a dá se říci, že ani nemusí jít o špatnou věc. Když už totiž máme být cílem reklam, tak ať to jsou alespoň takové, které by nás mohly zajímat. Otázka je, co všechno má headset Oculus Rift sledovat a odesílat Facebooku, což byl ostatně jeden z důvodů, proč účastníci původní kampaně na Kickstarteru před lety protestovali proti převzetí firmy Oculus VR právě Facebookem.





Co má tedy Oculus Rift o nás dle The Independent zjišťovat? Krom očividných a běžných záležitostí, jako je používaný software, hardwarová konfigurace počítače a jeho umístění, to mají být i detaily o "fyzických pohybech", které provádíme při použivání headsetu. Jinými slovy to jsou údaje ze zařízení sledujících polohu a orientaci headsetu. O to se má starat jedna ze spuštěných úloh, která se do počítače nainstaluje společně s ostatním softwarem pro headset. V podmínkách je pak napsáno, že Oculus/Facebook může zjištěné informace použít k zasílání reklamních zpráv a obsahu, což platí i pro přidružené společnosti, jako je například WhatsApp.

Můžeme se tedy ptát, jaká veškerá data proudí z počítače s headsetem Oculus a jak s nimi Facebook hodlá nakládat. Asi nikdo si nemyslel, že výrobce a jeho mecenáš si nezajistí podobným způsobem automatickou zpětnou vazbu a pokud má jít o jednu spuštěnou úlohu (OVRServer_x64.exe), která má odesílání dat zajistit, není nic jednoduššího, než ji odříznout od Internetu nebo rovnou zakázat ve Službách.





Krom toho se objevily problémy i s dodávkami headsetů Oculus Rift na trh, což se však týká také konkurenčního HTC Vive. Ti, kteří si Oculus Rift už dříve předobjednali, tak často stále na svůj hardware čekají a číst si mohou o "neočekávaném nedostatku jistých komponent". Jako kompenzaci a omluvu za zpožděnou dodávku bude některým zákazníkům odpuštěno poštovné. Zájemci o HTC Vive zase byli mučeni objednávacím systémem, který v některých případech automaticky rušil objednávky, a to prý kvůli "problémům s finančními institucemi". Jde tak o problémy s platbami, které ale zákazníci mohou řešit právě u svých bank. První kusy HTC Vive budou zaslány koncem tohoto měsíce.

Zdroj: Hexus.net, The Independent
reklama