reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oculus spouští program Oculus Ready, Samsung má nový GearVR

25.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Oculus spouští program Oculus Ready, Samsung má nový GearVR
Dnes se nám sešly dvě novinky z oblasti virtuální reality. Jednak tu máme Oculus VR, který ohlásil program Oculus Ready pro PC a pak zmíníme také nové a levnější GearVR od společnosti Samsung.
Nový program Oculus Ready byl ohlášen na konferenci Oculus Connect 2015 a je určen výhradně pro počítače PC. Je totiž obecně známo, že ne každé PC bude mít výkon pro hraní s VR headsetem, ačkoliv pro běžné hraní moderních titulů ve Full HD může stačit. Firma tak stvořila program Oculus Ready kvůli tomu, aby zákazníci mající zájem o hraní s headsetem Oculus Rift si mohli snadno vybrat potřebný hardware.





Jde tedy o to, že prodávaná PC, jejichž hardware bude připraven pro hraní na Oculus Rift, dostanou příslušné logo Oculus Ready. Zákazník se pak může spolehnout i na to, že jeho PC bude dostatečně výkonné. Firma Oculus VR již dříve prozradila, že pokud chceme hrát aktuální generaci 3D her na jejím VR headsetu, musíme si připravit alespoň čtyřjádrové Core i5 generace Haswell a grafickou kartu na úrovni AMD Radeon R9 290 nebo NVIDIA GeForce GTX 970 a dále také 8 GB operační paměti. Počítač totiž bude muset být schopen rozhýbat hru na vysoké FPS, které by neměly klesnout pod 60, jinak by se z požitku ze 3D prostoru mohla brzy stát nevolnost. Jsou tu ale i další předpoklady pro dobrý zážitek, a to především co nejnižší lag od vstupních zařízení až po obrazový výstup. Však pokud bude obraz reagovat na otočení hlavy se zpožděním, bude z 3D střílečky spíše simulátor opilce a když se k tomu přidá také občasné zadrhávání, bude to jen horší.





Oculus VR již oznámil, že pro svůj program získal řadu partnerů, mezi něž patří i ti nejdůležitější: Asustek Computer, Alienware, Dell, AMD, Intel a Nvidia. Příslušná PC nabídnou jen první tři z nich, zatímco ostatní by se měli snažit právě o to, aby bylo hraní na VR headsetu co nejplynulejší a bez lagů. Takové AMD se již snaží, však už v březnu představilo LiquidVR, které má řešit právě lagy, zadrhávání a také zajistit bezproblémové zprovoznění a využití celého systému virtuální reality. Co se týče připravovaných PC, k dispozici jich bude celá řada, z nichž některé se dostanou pod pořizovací cenu 1000 dolarů. Samotné headsety Oculus Rift budou vypuštěny na trh v prvním kvartálu příštího roku.





Pak tu máme ještě Samsung a jeho nový GearVR, který bude prodáván od letošního listopadu, čili přijde zhruba rok po představení první verze. Opět půjde o zařízení, do nějž budeme muset umístit jeden z podporovaných telefonů, což budou Galaxy Note5, S6 edge(+) a základní S6, čili všechny s rozlišením 2560 x 1440. Samsung slibuje mnohem nižší cenu headsetu, a to 99 dolarů. Původní model vyšel na dvojnásobek, přičemž nový bude také přibližně o pětinu lehčí a dostane nový touchpad pro snadnější využití.

Zdroj: KitGuru
reklama