reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ohebné křemíkové solární články CIGS dosahují už 21,4% účinnosti

10.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
Ohebné křemíkové solární články CIGS dosahují už 21,4% účinnosti
Pevné křemíkové solární panely jsou zatím standardem. Pracuje se ale i na alternativních technologiích, jako jsou např. jejich ohebné verze. Ty zatím stále vykazují o něco nižší účinnost, ta se však přesto dostala už na solidních 21,4 %.
Vývoj solárních článků probíhá na mnoha frontách. Pevné solární panely na křemíkové bázi se už blíží svému teoretickému maximu a podle švýcarské laboratoře Empa dosud nejlepší takové články dosahují až 26,7% účinnosti. Mnoho týmů to nyní zkouší s perovskitovými články, které jsou obvykle citlivé na jiné vlnové délky, což umožňuje i jejich kombinaci s křemíkovými a vzniku tandemových (hybridních) panelů. Zpravidla mohou být ohebné, a i proto se nadále vyvíjí křemíkové články, které by nabízely tutéž vlastnost. Dle Empa ale mají takové články nižší účinnosti. Jak to ale vypadá, ta se už dostává na velmi zajímavé hodnoty.
 
Ohebný solární článěk CIGS
 
Vědcům v Empa se povedlo vytvořit ohebné články typu CIGS (tedy Cu(In,Ga)Se2 využívající měď, indium, galium a selen), které dosahují maximální účinnosti 21,38 %. To není zas tak velký rozdíl proti nejlepším pevným variantách a je to v zásadě srovnatelné s těmi běžnými. Výsledek byl prezentován na 38. ročníku konference EU PVSEC a byl nezávisle ověřen institutem Fraunhofer v Německu. Nové články byly vyráběny metodou nízkoteplotního odpařování na polymerovém filmu. Vypadá to také, že jsou stabilní a efektivita se po několika měsících nezměnila.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama