reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OneClip aneb schránka v cloudu

25.5.2015, Michal Hala, aktualita
OneClip aneb schránka v cloudu
Microsoft představil aplikaci OneClip – schránku v cloudu, kterou můžete používat napříč zařízeními. Takže například něco zkopírujete na mobilu a za malou chvilku můžete obsah schránky použít třeba na tabletu, nebo na počítači.
OneClip je multiplatformní aplikace, která funguje ve Windows, Windows Phone, Androidu a iOSu. Jde o univerzální schránku propojující přes cloud všechna zařízení daného uživatele. Provádí téměř okamžitou synchronizaci. OneClip po instalaci sbírá vše, co uživatel zkopíruje do schránky (obrázky, text, screenshoty, odkazy apod.).


Microsoft OneClip


Nasbíraná data lze organizovat podle typu (resp. aplikace, která je pořídila), času, data, zařízení a tak dále. Uživatelské rozhraní je prý přehledné, elegantní a snadno použitelné. Sdílený obsah je možné uchovávat, promazávat i využívat na všech zařízeních. Jednotlivá zařízení se ke schránce přihlašují pomocí unikátního kódu, který je vygenerován při prvním startu aplikace. Prakticky tak můžete synchronizovat schránky mezi svým desktopem, notebookem, tabletem a mobilním telefonem.

Redaktoři webu Neowin aplikaci vyzkoušeli a hodnotí ji jako přiměřeně jednoduchou na používání, přehlednou, velmi rychle pracující a překvapivě užitečnou. OneClip navíc můžete nastavit tak, aby ignoroval některé aplikace (typicky jde třeba o aplikace pro správu hesel) a nesdílel z nich obsah schránky do cloudu, tudíž ho nemusí posílat po síti, což by vedlo k nebezpečí nechtěného zachycení informace třeba nenechavým hackerem.

Zatím se neví, kdy Microsoft OneClip zpřístupní koncovým uživatelům. Aplikace je zatím v betaverzi a byla poskytnuta jen vybraným uživatelům (pouze?) z řad počítačových novinářů. Samozřejmě je otevřenou otázkou cena. Nebo si myslíte, že by tahle utilitka mohla nakonec být dostupná zadarmo? Zajímavé je na tom to, že aplikaci s podobnou užitečnou funkčností až dosud nikoho nenapadlo vytvořit. Přitom je celý princip vlastně úplně jednoduchý.


Mobile first, cloud first.


Kolem aplikace se navíc odehrál zajímavý humbuk. Poté, co její betaverze unikla do nepovolaných rukou, Microsoft nakonec přistoupil k razantnímu kroku. A sice „odstřihl“ službu v pozadí v cloudu. Takže funkčnost byla rázem ta tam a propojení zařízení bylo rázem fuč. A nepovolaní uživatelé mají smůlu.

Z jiné strany – také si občas myslíte, že už vás kolem počítačů nemůže nic nového překvapit a pak se objeví takové šikovné „udělátko“ a vy si zpětně říkáte, že je to celé průzračně jasné a jak byla taková věc už dlouho potřebná? A proč trvalo tak dlouho, než příslušná inovace konečně spatřila světlo světa?

Tak si tak říkám, co mě asi podobně překvapí příště?

Zdroj: Neowin, Windows Central
reklama