reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opera Mini 4 – prohlížeč nové dimenze?

20.6.2007, Pavel Bureš, aktualita
Opera Mini 4 – prohlížeč nové dimenze?
Společnost Opera Software představila testovací verzi svého webového prohlížeče s kódovým označením Dimension. Aplikace je zatím stále ve fázi vývoje, takže nemůžeme čekat, že bude program stabilní. My jsme Operu Mini podrobili zkoumání...
Společnost Opera Software představila testovací verzi svého webového prohlížeče s kódovým označením Dimension. Aplikace je zatím stále ve fázi vývoje, takže nemůžeme čekat, že bude program stabilní. My jsme Operu Mini podrobili zkoumání a již v úvodu musíme říct, že i přes časté padání jde o kvalitní prohlížeč webových stránek.

Pozn.: Program jsme testovali na Qteku 8310. Na jiných přístrojích může Opera Mini fungovat odlišně.

Instalace aplikace je obdobná jako u jiných programů. Pokud máte v telefonu připojení k internetu a webový prohlížeč, stačí navštívit www.operamini.com/beta a prohlížeč si stáhnout. Lze samozřejmě také na stolním počítači stáhnout JAD a JAR soubor a ty pak nainstalovat do telefonu. Pro přístroje Blackberry a PDA s Palm OS připravil výrobce speciální verzi, které byste měli dát při instalaci přednost.




Před samotnou instalací se dočkáte upozornění, že pokud máte v telefonu starší verzi prohlížeče, tak ji instalátor přepíše.

Po úspěšné instalaci uvidíte starou známou uvítací obrazovku obsahující adresní řádek, pole pro vyhledávání na Yahoo a seznam záložek. Na testovacím přístroji byl text velmi malý a bylo třeba nastavit největší možnou velikost písma, aby bylo možné s programem pracovat. Tento problém je dán nejspíše použitým správcem Java aplikací.




Spouštění programu je velmi rychlé a práce s menu je svižná. Autoři si dali záležet i na optimalizaci webových stránek a subjektivně vzato je načítání při použití GPRS ještě o něco rychlejší.

Opera Mini 4 přináší dvě zásadní novinky, tou první je simulace myši. Pokud si myslíte, že práce s kurzorem na zařízení s nedotykovým displejem musí ovládání jen ztěžovat, není to pravda. Na Qteku 8310 jsme joystickem velmi svižně posunuli kurzor tam, kam bylo zapotřebí. Symbol kurzoru se mění dle situace – pokud je nad obyčejným textem, je kurzor znázorněn šipkou. Po najetí na odkaz se ze šipky stane známá ruka. Pro rychlé scrollování je možno použít také klávesy 2,4,6 a 8 nahrazující kurzorové šipky.

Přítomnost myši sama o sobě by byla jen jakousi hračkou pro několik nadšenců, pokud by jí zdatně nesekundoval automatický zoom, který vám přijde vhod zejména u rozsáhlých (zpravodajských atp.) webů. Automatický zoom funguje tak, že se po načtení zobrazí kompletní stránka v malém měřítku. Text je v této podobě velmi malý a tudíž nečitelný, ale k rychlé orientaci na stránce postačí i malé písmo. Kurzorem si najdete na část stránky, která vás zajímá (u zpravodajského webu to bude např. rubrika věnovaná sportu) a potvrdíte. Opera Mini v mžiku zobrazí vybranou část stránky již v obvyklém měřítku.




Přestože má prohlížeč ve verzi 4 řadu much, nových funkcí je tolik, že nestabilitu a problémy na některých přístrojích předčí. Na oficiální verzi si budeme muset ještě nějakou dobu počkat, ale již nyní je možné říct, že Opera Mini dokáže z platformy J2ME vyždímat maximum.
reklama