reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Operace Trojan Shield: stovky zatčených díky podvrženým šifrovacím telefonům

9.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Operace Trojan Shield: stovky zatčených díky podvrženým šifrovacím telefonům
16 zemí po celém světě včetně FBI a Europolu používaly podvržené šifrované telefony pro monitorování zločinců. Ty však nešifrovaly tak, jak by si kriminálníci přáli a čekali. Operace Trojan Shield vedla ke stovkám zatčení.
Policejním složkám několika států po celém světě (FBI, Europol a 16 států) se podařil husarský kousek. Operace Trojan Shield byla zahájena v roce 2018 a za dobu svého trvání se policii podařilo rozšifrovat 27 milionů zpráv, zatknout přes 800 lidí a prohledat okolo 700 lokací. Zadržela přes 32 tun drog, 48 milionů USD a překazila více než 100 pokusů o vraždu. Zajímavé je především to, jak vlastně rozšifrovávala zprávy.
 
 
V posledních letech bylo prolomeno několik šifrovacích platforem, které zločinci využívali, takže vyvstávala otázka, co používat místo nich. Na černém trhu se objevila další platforma ANOM, která měla zaručit bezpečnou komunikaci. V tomto případě šlo o upravený telefon, který přišel o možnost volat nebo psát e-maily, fungovalo na něm jen šifrované posílání zpráv. I vysoce postavené osoby organizovaného zločinu potvrzovaly jeho bezpečnost. Kvůli tomu si poměrně rychle získal oblibu a celkem bylo dodáno více než 12 tisíc zařízení zhruba 300 zločineckým organizacím.
 
Vtip byl však v tom, že nešlo o zařízení vyvinutá zločinci pro boj s policií, ale naopak o zařízení vyvinutá policií pro boj s nimi. Lépe řečeno, šlo o zařízení založená na technologii zločinecké organizace Phantom Secure, kterou v roce 2018 dopadla policie. Informátor pak za nižší trest souhlasil s předáním technologie a prodejem podvržených telefonů pomocí již existující distribuční sítě. Kupujícím pak byly dodávány telefony, které měly speciální hlavní šifrovací klíč od FBI, jenž umožňoval rozšifrovávání komunikace policejními složkami.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama