reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opět se množí případy falšování procesorů Intel

9.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Opět se množí případy falšování procesorů Intel
Falšování počítačových čipů není nic nového, už jsme tu měli řadu případů týkajících se i procesorů x86 od AMD i Intelu. Nyní ale přináší nové příležitosti celkový nedostatek čipů na trhu, takže případy se množí. 
Falešné procesory AMD či Intel se občas objeví, k čemuž dává příležitost především jejich heatspreader. Ten je možné v některých případech prostě vyměnit, aby levné Pentium vypadalo třeba jako Core i9, což je ještě ten lepší případ, neboť tak alespoň dostaneme fungující procesor. Někdy se ale také objevují kusy, které pod heatspreaderem nemají vůbec nic, anebo může jít o starý procesor dejme tomu pro LGA 1156, který je navenek prezentován jako moderní kus. Cílem je prostě to, aby zákazník zaplatil, čili aby byl přesvědčen, že kupuje opravdovou věc. 
 
 
Nyní se konkrétně v Číně opět množí případy falšování procesorů, a to konkrétně Intelů. V jejich případě (ale ne u všech modelů) může mít totiž význam ještě jedna podstatná věc, a sice použití teplovodivé pasty namísto pájky, která pojí heatspreader se samotným křemíkem. Stačí pak jednoduše proříznout lepidlo držící heatspreader a vyměnit jej, což pro člověka s praxí může být úkol na sotva pár minut. 
 
Konkrétně to jsou už sice starší procesory Core i7-7700K z generace Kaby Lake, namísto nichž ovšem zákazník dostane low-endové Pentium, anebo klidně i staré Core 2 Duo. To se má týkat procesorů prodávaných na platformách AliExpress či Amazon a právě i nyní se opět objevují i "procesory", které mají pod heatspreaderem jen holou destičku. 
 
 
Není přitom jasné, kolik takových kusů může být v nabídce a zda jsou vyráběny hromadně díky přísunu k potřebnému množství částí, z nichž se stvoří atrapa procesoru. Z dostupných obrázků to ale nevypadá na nějaké velké série falešných procesorů, jako spíše na různorodou "nabídku" všeho možného, co ve výsledku alespoň trošku připomíná reálnou věc. 
 
 
Víme ale, že Intel zcela nepřekvapivě odmítá za takové zboží odpovídat v rámci RMA, což je samozřejmé, neboť pak by se sám stal snadným cílem pro podvodníky. Jedinou šancí pro podvedené je tak oslovit přímo prodejní platformu, přes kterou si zboží koupil. 
 
Zdroj: HKEPC


reklama