reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opožděný InSight vyrazí na Mars za dva roky

14.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Opožděný InSight vyrazí na Mars za dva roky
Na konci minulého roku NASA zrušila letošní misi sondy InSight, která se měla vydat za roverem Curiosity. Důvodem však nebyly škrty, ale technické potíže, které misi odsunuly na neurčito. Nyní je ale na světě nový termín, a sice rok 2018.
Sonda InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport) měla původně startovat letos v březnu, ovšem jeden její modul selhal, a tak byla mise na konci minulého roku odvolána. Jde o seismometr SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), který je schopný zachytit i ty nejmenší otřesy (NASA mluví o průměru atomu). Jeho trojice senzorů vyžaduje kompletní odříznutí od marťanského prostředí, a to pomocí vakuového těsnění a právě to selhalo. Jak se ukázalo, toto těsnění mělo problémy s nízkými teplotami kolem -50 °C, takže se NASA rozhodla, že na opravu stejně nebude dost času a letošní misi zrušila.





To znamená, že nejbližší další termín nastane v roce 2018, neboť Mars se k Zemi díky jeho cca 2x delšímu roku přiblíží jednou za dva roky. Letošní okýnko pro vypuštění takové sondy se otevřelo 4. března a potrvá do 30. března a aktuálně ho chce využít ještě ESA pro svou misi ExoMars.





InSight se ale od Curiosity a ExoMars liší tím, že nepůjde o vozítko či rover, ale o stacionární přistávací modul, který se zakousne hluboko do povrchu planety. Využít k tomu chce tři nástroje, a to zmíněný SEIS, pak HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) a nakonec RISE (Rotation and Interior Structure Experiment). SEIS (leží na povrchu u pravé nohy) má být schopný detekovat dopady asteroidů v jakémkoliv místě planety. HP3 můžete na obrázku výše vidět vlevo, jak vrtá hluboko do půdy, a to do hloubky pěti metrů. Poslouží k měření teplot v půdě s využitím čidel po každých 10 centimetrech, aby mohli vědci určit, kolik tepla uniká z jádra planety. RISE sedí přímo na sondě poblíž pravého solárního panelu a poslouží jednak k přesnému zaměření polohy sondy na Marsu s chybou v řádu centimetrů a díky tomu umožní přesně měřit rotaci planety a různé výchylky, které jsou spojeny s aktuálním stavem jejího jádra.

Francouzi chtějí přijít s novou verzí SEIS někdy v příštím roce, přičemž NASA ještě letos v létě zhodnotí, jaký finanční dopad bude mít zrušení letošní mise. Předpokládá se, že půjde o nějakých 150 milionů dolarů, což není zvláště ve světle škrtů týkajících se průzkumu hlubokého vesmíru dobrá zpráva. Nicméně pro rok 2020 se stále počítá s novým roverem založeným na Curiosity a v dlouhodobém horizontu má následovat doprava vzorků z Marsu na Zemi a pak už lidská výprava.

Zdroj: Extremetech
reklama