reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oracle chystá prudký nástup nových procesorů Sun SPARC

13.8.2010, Jan Vítek, aktualita
Oracle chystá prudký nástup nových procesorů Sun SPARC
Že Oracle pohltil společnost Sun, to je všem již dobře známo, ovšem otázkou bylo, co se stane s tradičními produkty Sunu, jako je třeba rodina procesorů SPARC, na nichž byly stavěny firemní servery. Nyní je dle vyjádření Oraclu jasné, že...
Že Oracle pohltil společnost Sun, to je všem již dobře známo, ovšem otázkou bylo, co se stane s tradičními produkty Sunu, jako je třeba rodina procesorů SPARC, na nichž byly stavěny firemní servery. Nyní je dle vyjádření Oraclu jasné, že i přes řadu zrušených projektů budou servery SPARC zachráněny, stejně jako procesory UltraSPARC.



John Fowler (executive vice president of systems, Oracle) prozradil, že se jeho firma i nadále bude zaměřovat na vývoj spolehlivých, praktických a dostupných procesorů s vysokou škálovatelností. Jejich vývoj bude doprovázen vývojem operačního systému Solaris. V příštích pěti letech bychom se tak měli dočkat postupného pokroku ve výkonu a firma rovněž myslí i na daleko vzdálenější časový horizont.



Prozatím má ale Oracle roadmap pro systémy SPARC pro příštích pět let. Prodávat bude sérii SPARC M, stejně jako podnikové a úsporné SPARC T. Slibuje kolosální navýšení výkonů, což mají do roku 2015 dovršit systémy SPARC se 128 fyzickými CPU, které najednou zvládnou zpracovávat až 16384 vláken. Pro porovnání, dnes to jsou systémy se 32 jádry a 512 vlákny. Dle toho patřičně vzroste výkon v databázových aplikacích (asi 40x v porovnání s dnešními servery) a také si mají polepšit Java aplikace (10x). K tomu bude zapotřebí i vyšší kapacita paměti, která se vyšplhá na ze 4 TB na 64 TB.

Zdroj: X-bit labs
reklama