reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Orange SPV - Vývojáři plaťte!

6.12.2002, Petr Hájek, článek
Orange SPV - Vývojáři plaťte!
Dnes pro Vás máme skutečnou lahůdku - výběr toho nejzajímavějšího z článku o tom, co k uzamčení Orange SPV pro některé aplikace řekl Microsoft. Vyvíjet pro tuto platformu totiž nemůže jen tak někdo...
Orange SPV je první Smartphone 2002 a první mobilní telefon se systémem Microsoftu, takže nikoho asi nepřekvapí, že cokoliv se kolem Orange SPV děje přitahuje nebývalou pozornost. Když se před nedávnem objevily informace, že SPV je zamčený a je nutné před spuštěním program nedříve certifikovat přes třetí společnost, okamžitě se ve světě objevily rozhořčené reakce - že to zbytečně poškozuje morálku developerů a vůbec, spousta lidí byla DOST naštvaná, protože zatím jsme všichni žili v demokratické PC sféře, kde něco jako "podepisování softwaru" aby vůbec šel spustit neexistovalo.

Teď už ale nechme promluvit Microsoft:

Otázka: Z hlediska softwaru, jak je Orange SPV uzamčen a proč?
Odpověď: Smartfoun s tímto systémem obsahuje aplikační bezpečnostní model založený na X.509, který umožňuje operátorovi, aby dodatečně po aplikacích požadoval - v případě jejich instalace nebo spuštění - digitální podpis. Orange SPV má tuto možnost aktivovanou, takže zařízení vypadá z hlediska nepodpsané aplikace jako "locked". Pro tato uzamčená zařízení mobilní operátoři ustanovují tzv. "public trusted autorities" - certifikační autority (třeba Verisign nebo Baltimore), které se starají o podepisování aplikací před spuštěním na mobilních zařízeních v jejich sítích.

Otázka: Co všechno musí vývojář mít, udělat nebo si musí obsatarat k tomu, aby mohl vyvíjet, nabízet a prodávat své Smartphone 2002 aplikace, které si Orange SPV uživatelé můžou koupit, instalovat a spouštět?
Odpověď: Zaregistrovat se jako člen Microsoft Partner Program, zvolit "Smartphone" na menu vlevo a poté si stáhnout Software Development Kit (SDK). Sotva developer obdrží certifikační logo, může prezentovat své aplikace v Mobile2Market katalogu, který je k dispozici pro obchodníky a operátory. Na závěr už jen stačí rezervovat si Mobile2Market certifikační autoritu - Verisign nebo Baltimore - k digitálnímu podpisu aplikace.

pozn. Účtuje se poplatek za certifikařní logo i za podpisy kódu. Tento poplatek se platí přímo společnostem poskytujícím tyto služby (tzn. ne Microsoftu nebo Orange). Do konce ledna se poskytuje sleva.

Otázka: Je toto uzamykání softu předepsané Orange nebo Microsoftem?
Odpověď: Uzamčení zařízení je volba operátora nebo OEM, Smartphone 2002 obsahuje vestavěnou možnost vyžadovat tento podpis. Bezpečnostní model X.509 dává operátorům volné ruce v tom, zda budou vyžadovat, aby aplikace byla digitálně podepsaná, pokud ji chce někdo instalovat nebo spouštět.

Otázka: Co říká Microsoft na fakt, že se omezuje, co uživatel může a nemůže spouštět?
Odpověď: Z bezpečnostního hlediska architektura Smartphone 2002 umožňuje nejen operátorům chránit svoje zákazníky před lstivými aplikacemi jako jsou třeba viry, ale také poskytuje korporačním zákazníkům další úroveň dohledu nad zařízením a jeho modifikovatelností (jinak řečeno, spustíte pouze to co Vám šéf dovolí). Dále se u podepsaných aplikací nebudou bez uživatelova vědomí odesílat žádná data, ani se nebudou generovat transakční události (a tak zvyšovat účet) bez vědomí uživatele a preventivně to zabraňuje aplikacím v akcích, které by mohly rušit stabilitu sítě.

Otázka: Bude vůbec někdy někým představen nezamčený Smartphone 2002?
Odpověď: Orange SPV je prvním z řady produktů založených na Smartphone 2002 které se chystají na trh. Microsoft zatím nemá co ohlásit, ale zůstaňte naladěni...
reklama