reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Osmijádrové AMD Zen se testují, na trh mají přijít už v říjnu

14.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Osmijádrové AMD Zen se testují, na trh mají přijít už v říjnu
Dle "zdroje blízkého firmě AMD" bychom se měli dočkat prvních procesorů Zen již v říjnu, přičemž dříve se mluvilo o samotném konci roku. Nyní mají tyto osmijádrové a 95W procesory procházet validačním procesem.
Jistý nejmenovaný zdroj serveru wccftech prozradil, že první 95W procesory AMD Zen "Summit Ridge" s osmi jádry (16 procesových vláken) byly dokončeny letos v lednu, v současné době procházejí validací, která má již brzy skončit, a tak by nic nemělo bránit tomu, aby dorazily na trh v říjnu. Tím by AMD jejich nástup uspíšilo o přibližně dva měsíce, i když tedy Lisa Su nikdy nezveřejnila konkrétní termín. Mluvila ale o konci roku 2016, respektive že to AMD v tomto roce ještě stihne, a tak se obecně mělo za to, že půjde o jeho závěr. Právě z toho důvodu ale nemusíme být ani moc překvapeni, pokud nové procesory AMD nakonec dorazí dříve.





Krom toho má AMD pochopitelně ve vývoji také další čipy založené na architektuře Zen. Jde o až 32jádrové serverové procesory nebo až 16jádrové procesory pro HPC (High Performance Computing). Zen se dostane také do APU, jež budou zpočátku dle očekávání jako doposud čtyřjádrová. Ovšem na rozdíl od architektury Bulldozer už půjde o samostatná jádra, která nebudou sdílet FPU a další prostředky, tedy pochopitelně až na cache a další obvyklé částu procesoru.





Nyní ale ještě čekáme na první desky vybavené novým socketem AM4, pro něž si AMD nejdříve přichystá stále ještě 28nm APU Bristol Ridge. Ty nám vůbec poprvé umožní využít s procesory AMD paměti DDR4, a poslouží tak jako jakýsi předvoj pro Summit Ridge, jež budou určeny pro ty samé desky, čipsety a socket.

Doufejme tedy, že zdroj této zprávy je skutečně dobře informovaný. Teď musíme ještě počkat na první desky s AM4, které by měly být ohlášeny již brzy, neboť procesory Bristol Ridge jsou plánovány na jaro.

Zdroj: wccftech
reklama