reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Osmijádrový Ryzen slibuje takt až 4 GHz

6.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Osmijádrový Ryzen slibuje takt až 4 GHz
Jedna z velkých otázek ohledně procesorů Ryzen je, jak vysoký takt nabídnou při zatížení jednoho jádra. To je důležité pro stále velice rozšířené aplikace, které si s multithreadingem netykají. Situace přitom vypadá celkem dobře.
Pravda, Intel nabízí procesor, který dosahuje na výchozím nastavení taktu až 4,5 GHz, což je konkrétně Core i7-7700K. Ovšem to je pouze čtyřjádro, zatímco osmijádrový Ryzen budeme přirovnávat spíše ke generaci Broadwell-E, kde ani jeden z procesorů nedosahuje taktu 4 GHz. Nejlépe na tom je šestijádrový Core i7-6850K s takty 3,6 až 3,8 GHz a srovnatelný osmijádrový Core i7-6900K má pouze 3,2 až 3,7 GHz.





Starší prezentace procesorů Summit Ridge, čili Ryzen, od AMD slibovala takty přes 3,4 GHz, což nám moc neřekne. Není totiž jasné, zda je tento takt základní, nebo maximální a co přesně znamená ono plus. Díky serveru Hardwareluxx.de, který měl možnost na CES 2017 lépe prozkoumat počítač vybavený osmijádrovým a šestnáctivlánkovým CPU Ryzen, si ale můžeme udělat lepší představu:




- klikněte pro zvětšení -


Záložka Systém v Ovladacích panelech Windows 10 jasně ukazuje takt 3,6 GHz u inženýrského vzorku Ryzenu, přičemž tento takt je vždy ten základní, čili ne turbo. Použita byla přitom revize procesoru F3, která má dle stejného zdroje dosáhnout turba 3,9 GHz a už to je výrazně lepší než v případě procesoru Core i7-6900K.

Dle francouzského časopisu Canard PC Hardware, který přinesl jedny z prvních testů CPU Ryzen, ale mají do prodeje jít procesory revize F4, a ty budou mít turbo až 4 GHz. To je velice dobrá zpráva a my můžeme doufat, že čtyřjádrové verze Ryzenu snesou ještě vyšší takty, a to stejně jako čtyřjádrové Intel Core. Do toho by zapadala i binární zpráva stejného časopisu, dle níž Ryzen zvládne přetaktování na 5 GHz se vzduchovým chladičem. Pokud ano, pak lze předpokládat, že čtyřjádrové Ryzen na tom budou s takty podobně jako Kaby Lake, a to je velice důležité. Však o ně bude mezi uživateli asi největší zájem, neboť zdaleka ne každý bude schopen zcela využít služeb 8C/16T procesoru a bohatě mu postačí 4C/8T.
reklama