reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Otázka kompatibility zdrojů s Intel Haswell - nepodstatné téma

27.5.2013, Jan Vítek, aktualita
Otázka kompatibility zdrojů s Intel Haswell - nepodstatné téma
V poslední době se objevovalo stále více tiskových zpráv od výrobců zdrojů, kteří své uživatele ujišťovali o kompatibilitě svých napájecích zdrojů s procesory Intel Haswell, jež se už chystají na trh. Na tyto zprávy jsme na našem serveru...
V poslední době se objevovalo stále více tiskových zpráv od výrobců zdrojů, kteří své uživatele ujišťovali o kompatibilitě svých napájecích zdrojů s procesory Intel Haswell, jež se už chystají na trh. Na tyto zprávy jsme na našem serveru zatím z dobrého důvodu nereagovali, ovšem je to téma, které řadu uživatelů přinutilo začít se informovat o tom, zda jejich zdroj bude pro Haswell vhodný, či s ním vůbec bude pracovat a jak už to bývá, objevila se i řada dezinformací.





Vedle výrobců jako Be Quiet!, Thermaltake a další, kteří se prostě pochlubili tím, že jejich zdroje jsou s Haswell kompatibilní, konečně přichází někdo s rozumným přístupem. Tím je firma Cooler Master, která bez okolků řekla, že celá tato otázka není tak horká, jak se zdá.

Pokud jste tedy slyšeli, že většina zdrojů na trhu Haswell nepodporuje, není to pravda. Stejně tak není pravda, že potřebujeme zdroj typu DC-DC s certifikací pro Haswell, s vysokou účinností (80 Plus Gold a lepší) a dokonce se prý objevilo i to, že jsou zapotřebí zdroje s alespoň dvěma +12V větvemi.

Nicméně pravdou je, že některé zdroje nezvládnou provozovat počítač s procesorem uvedeným do nového úsporného režimu či hlubšího režimu spánku, kdy má počítač spotřebovat kolem 2 - 3 W namísto 5 W. Pak je možnost, že se takový zdroj z důvodu nedostatečného zatížení vypne, nebo se počítač neprobudí. Nicméně výrobci základních desek budou novou funkci v BIOSu mít ve výchozím nastavení vypnutou, takže zákazníci by neměli mít se zdrojem vůbec žádné problémy a pokud snad ano, postačí zdroj zatížit třeba připojením ventilátoru.

Cooler Master nakonec připojil také svou tabulku podporovaných zdrojů, respektive tři takové tabulky, kam prostě uvedl, že desítky různých zdrojů z jeho produkce jsou bez výjimky kompatibilní s procesory Haswell. To jen aby celou věc podtrhl.

Zdroj: TZ Cooler Master
reklama