reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Otec synovi vyrobil 3D tiskem protézu a zakládá firmu

3.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Otec synovi vyrobil 3D tiskem protézu a zakládá firmu
S technologií 3D tisku je možné vyrobit širokou škálu předmětů. Ben Ryan z Velké Británie si je toho moc dobře vědom, a když potřeboval vyrobit protézu pro svého malého syna, využil tuto technologii.
Britovi Benu Ryanovi se v roce 2015 narodil syn, kterému však byla v paži objevena krevní sraženina. Z toho důvodu museli lékaři záhy přistoupit k amputaci končetiny. Otci bylo následně řečeno, že jeho syn nebude mít funkční protézu minimálně tři další roky a budou muset počkat alespoň rok, než malý chlapec dostane alespoň základní nefunkční protézu. V té době se Ben Ryan rozhodl, že se do vývoje protézy pro svého syna pustí on sám.

Britovi bylo totiž jasné, že čím dříve si jeho syn na protézu zvykne, tím snadněji se s ní pak bude pohybovat. Ryanův syn Sol se začínal pohybovat čím dál víc bez použití své levé končetiny, kterou měl zčásti amputovanou. Otec se tedy rozhodl jednat, aby jeho chlapec mohl používat obě ruce.





Prvním řešením byla měkká provizorní protéza, o kterou se malé dítě mohlo opírat. Brit však postupně vyvinul 3D tištěnou hydraulickou protézu, která chlapci umožnila mít pohyblivý palec. Aby mohl Ryan protézu přesně navrhnout, naskenoval chlapcovu ruku a za pět dnů měl umělou končetinu hotovou. Při 3D tisku využíval kombinaci tvrdých a měkkých materiálů.

Hydraulický mechanismus byl inspirován tím, jak svými končetinami pomocí tlaku tekutiny pohybují pavouci. Součástí protézy jsou malé váčky naplněné tekutinou. Pomocí mačkání je možné ovládat mechanismus sloužící k uchopení předmětu. K pohonu jsou tak potřeba jen svaly majitele, žádné baterie.

Aby mohl pomoct i dalším dětem, Ben Ryan založil firmu Ambionics. Ta se bude zabývat vývojem protéz pro děti a nyní už zahájila svou kampaň na stránce Indiegogo. Zakladatel doufá, že se mu do měsíce podaří vybrat 150 000 dolarů, což je v přepočtu přibližně 3,8 milionu korun. Finanční prostředky by měly být použity k výzkumu a vývoji v oblasti 3D tištěné protetiky a také na náklady na patenty a certifikaci.

Podle Ryana je 3D tištěná protéza pro děti ideální hned z několika důvodů. Taková protéza je totiž velmi lehká a navíc není složená z drobných dílů, které mohou pro malé děti představovat nebezpečí udušení. Za zmínku stojí i cenová dostupnost, a to zejména díky 3D tisku. Umělá paže umožňuje dětem naučit se základní pohyby, ale především si na protézu zvyknout, takže v budoucnu budou připravené na pokročilejší protézy.

Zdroj: 3ders.org, Indiegogo
reklama