reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Otestujte si domácí Wi-Fi pomocí aplikace od Ofcom

1.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Otestujte si domácí Wi-Fi pomocí aplikace od Ofcom
Společnost Ofcom přišla s aplikací, která poslouží ke zkontrolování domácí Wi-Fi sítě a odhalení jejích slabin. Pak vám může nabídnout případné tipy, jakým způsobem si můžete domácí Wi-Fi vylepšit, aby nebylo příliš pomalé.
Aplikace byla vypuštěna akorát v době, kdy si lidé začínají své byty a domy vylepšovat pomocí vánoční výzdoby, která často obsahuje také desítky metrů kabelů se svítícími ozdobami. Je zřejmé, že to může mít značný negativní vliv na šíření Wi-Fi signálu z domácího routeru. Ten si můžeme vyzkoušet pomocí nové aplikace Ofcom Wi-Fi Checker (apk stahujte třeba zde), která je k dispozici pro Android a iOS. Může nám k tomu tedy posloužit chytrý telefon nebo tablet, ale je třeba si také uvědomit, že tam, kde malý telefon signál ztrácí, může mít tablet nebo notebook bezproblémový a silný signál.





Společnost Ofcom předpokládá, že jedna z pěti domácností má ve své domácí Wi-Fi síti ještě rezervy, respektive mají lidé svůj router často umístěný na nevhodném místě. Může tak být rušen ostatními blízkými spotřebiči, které zabraňují dobrému šíření jeho signálu.





Aplikace vyhledává místa, kde existují významné poklesy v kvalitě Wi-Fi signálu a nakonec dá dohromady doporučení, jak si domácí Wi-Fi vylepšit. Z následujících doporučení je ale zřejmé, že jde spíše o obecné rady než o rady založené na konkrétním měření. Nicméně i ty mohou samozřejmě leckomu pomoci. Mezi rady tedy patří následující:
  • Přesuňte svůj router pryč od ostatních elektrických spotřebičů, a to halogenových lamp, stmívačů osvětlení, reproduktorů, světelných řetězů, televizorů, monitorů a kabelů se střídavým napájením. Nevhodná je také blízkost zařízení komunikujících bezdrátově, jako jsou například dětské chůvičky
  • Přesuňte svůj router do jiné části domu, aby jej nerušily zdi nebo nábytek, které fungují jako překážky šířenému Wi-Fi signálu. Ideální pozice je co nejblíže středu domu či bytu a umístění na stole či poličce spíše než na podlaze
  • Pokud možno, použijte ethernetový kabel pro připojení blízkých zařízení

Ofcom doporučuje testování opakovat, neboť se mohou samozřejmě v průběhu dne lišit, a to zvláště v hustě zabydlených oblastech.

Zdroj: Hexus.net
reklama