reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Over:Board umožní využít Raspberry Pi Compute Module 4 v Mini-ITX systému

8.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Over:Board umožní využít Raspberry Pi Compute Module 4 v Mini-ITX systému
Pokud by snad někdo měl zájem provozovat Raspberry Pi v systému založeném na formátu Mini-ITX, díky produktu Over:Board bude mít tu možnost. Ten je určen konkrétně pro Raspberry Pi Compute Module 4.
Over:Board je tak v podstatě adaptér v podobě desky formátu Mini-ITX, která sedne do každé skříně, která jej podporuje a umožní napájení i pomocí ATX (SFX) zdroje, jak je zřejmé z 24pinového napájecího konektoru. 
 
Raspberry Pi Compute Module 4 je novinka z loňského října, která je určena právě pro podobné mateřské či rozšiřující desky, které samy o sobě zajistí potřebná fyzická rozhraní. A jak je vidět, formát Mini-ITX je na takový modul spíše až zbytečně velký, ale je pravda, že ve světě malých PC desek je nejrozšířenější, což se odráží i v nabídce skříní a podobně. 
 
 
Jaká je tu ale výbava? Mezi externí I/O porty zde patří jednak Micro USB, pak sériový COM, dva HDMI porty, dva USB 2.0, gigabitový Ethernet, slot pro kartu Micro SD a dva audio jacky nejspíše pro sluchátka/repro a mikrofon. 
 
Další rozhraní najdeme posázená různě na desce a krom ATX napájecího konektoru tu je plný PCIe x16 (ovšem daný Raspberry Pi nabízí jen jednu linku PCIe 2.0), pak tu je 40pinové GPIO, jeden SATA konektor, headery pro přední panel skříně, ventilátorový konektor s PWM, UART i alternativní 4pinový vstup.
 
 
Výrobce zatím ukázal jen rendery desky s klasickými rozměry 170 x 170 mm, neboť ta je zatím v rané vývojové fázi. Jde totiž o crowdfundingový projekt, který ještě není řádně financovaný a nyní probíhá na Indiegogo kampaň, která má za cíl vybrat alespoň 5000 liber. Kdo bude chtít mít svou desku co nejdříve, a to už v březnu, ten si ale zaplatí 199 liber a kdo se spokojí s dodáním v květnu, zaplatí 149 GBP a v září už "jen" 99 GBP. To je zajímavý přístup nicméně i za 99 liber jde o drahý produkt vzhledem k tomu, co nabízí, ovšem zde se prostě platí vysoká cena právě i kvůli tomu, že celkově nepůjde o masově vyráběné zboží. Navíc samozřejmě není vůbec zaručeno, že se za své peníze dočkáme kýženého produktu (a že bude bezproblémový). 
 
Zdroj:  


reklama