reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ovládací panely ve Windows 10 časem skončí

11.10.2015, Michal Hala, aktualita
Ovládací panely ve Windows 10 časem skončí
Pokud vás štve schizofrenie Windows 10, která pro konfiguraci systému obsahují jednak Ovládací panely, jednak Nastavení, máme dobrou (nebo špatnou?) zprávu. Ovládací panely časem skončí a systém se bude konfigurovat jen pomocí okna Nastavení.
Desítkám se vyčítá jak funkční, tak vizuální schizofrenie. Část funkcí pro konfiguraci systému je dostupná pomocí původních Ovládacích panelů s tradičním designem a část konfiguračních funkcí je dostupná pomocí okna Nastavení s moderním minimalistickým designem. V budoucnu se to má změnit a přetrvá jen nový způsob konfigurace Windows 10.

Na Twitteru se jeden uživatel zeptal Gaba Aula z Microsoftu, proč v současnosti existují jak Ovládací panely, tak Nastavení. Na dotaz nejprve zareagoval Brandon LeBlanc z Microsoftu s tím, že Nastavení časem převezme i dosavadní funkce Ovládacích panelů. Gabe Aul posléze doplnil, že udržovat oba dva ovládací prvky znamená víc kódu a jeho složitější údržbu. Takže jednou dáme Ovládacím panelům sbohem.





To je dobrá zpráva pro všechny uživatele, které uvedená vizuální a funkční schizofrenie štve. Někomu ale zase bude třeba líto, že s Ovládacími panely zmizí i jejich tradiční design a zůstane jen moderní minimalistický design okna Nastavení. Ten se totiž nelíbí každému, takže řadu uživatelů tahle změna může naštvat. Microsoft se zkrátka a dobře nemůže zavděčit všem.

Nezbývá než doufat, že se časem sjednotí i další vizuální prvky nového systému, který zatím působí jako slepenec různých grafických stylů. Na to si stěžuje hodně lidí, ale teď to vypadá, že se věci nakonec pohnou žádoucím směrem. Tedy aspoň já se na vizuálně homogenní Windows 10 vyloženě těším. Někomu je sice grafická nehomogennost desítek lhostejná, ale já se přiznávám, že mě dost štve.

Od kvalitního systému očekávám i příjemný a pěkný design a v tomhle mě verze 10 zatím docela zklamala. Prostě mám pocit, že jsou desítky šité horkou jehlou a vizuálně mi připadají jako slepenec několika různých stylů. Jako kdyby na nich pracovalo současně několik designérů. Od kdy bude v systému jediné místo pro konfiguraci (tj. okno Nastavení) zatím není jasné.

Ale určité vizuální změny by údajně měla přinést už listopadová aktualizace Treshold 2. Podle všeho to vypadá například na nové ikony a další dílčí změny a novinky v designu.

Zdroj: Windows Central
reklama