reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm OS 5.3 - Nová verze Palm OS je tu!

29.8.2003, Petr Hájek, článek
Palm OS 5.3 - Nová verze Palm OS je tu!
O tom, že cesta k tentokrát již prý zaručeně přelomovému Palm OS 6 bude dlouhá a trnitá, svědčí i vydání jakési "meziverze", která vylepšuje pětkovou řadu o další nezbytnosti poplatné moderní době a stále se zvyšujícím nárokům zákazníků i návrhářů hardware. Před několika málo dny divize PalmSource totiž vydala novou verzi emulátoru Palm OS 5.3 pro vývojáře. Ptáte se, copak je nového tentokrát? Pokud pomineme pro našince vcelku neatraktivní podporu čínštiny pak hlavně nová, doposud nevídaná rozlišení a "dynamické vstupní plochy" (vlastně opis pro virtuální Graffiti). Nakonec, podívejme se na nějaké ty obrázky...
"Konečně," jistě si vydechl nejeden fanoušek platformy Palm při pohledu na okno emulátoru níže, Palm s definitivní platností opouští Graffiti plošku umístěnou ve spodní třetině displeje a nahrazuje ji již na věčné časy (a nikdy jinak) ploškou virtuální.

Podpora pro virtuální Graffiti tak byla standardizována na úrovni OS, což jistě ocení hlavně vývojáři.




Na obrázku nahoře je velmi dobře patrná šipka v pravém dolním rohu, která teď podobně jako u Sony Clié řady NR/NX/NZ indikuje virtuální Graffiti plošku.





Jediným tapnutím stylu v rohu tak z 320 x 320 uděláte HiResových 320 x 480, rozlišení, které se objevovalo poměrně dlouhou dobu jen u strojů společnosti Sony. Palmovské PIM aplikace u Palm OS 5.3 trochu paradoxně prý tuto plošku nebudou plně podporovat v tom smyslu, že ji zde nepůjde deaktivovat a aplikace se tak neroztáhnou přes celý displej, ale snad na tom ještě zapracují...

Palm OS 5.3 zavádí několik nových rozlišení pracovní plochy, jednak 160 x 220:






A pak také rozlišení 240 x 320 - QVGA, které bylo doposud jednoznačně doménou Pocket PC: Již dnes se někteří hardwaroví vizionáři domnívají, že nás jednou někdo překvapí dual boot zařízením, na kterém poběží jak Pocket PC, tak i Palm OS.

Palm prý zahrnul do nového OS inteligentní přizpůsobování se aplikace dostupnému rozlišení, takže snad již nebude nutné distribuovat 3-4 kompilace pro každé rozlišení sólo, co ovšem bude se staršími aplikacemi na nových rozlišeních? Rozběhne se snad aplikace navržená pro 160 x 160 na větších displejích v levém horním rohu? Nebo se snad resizne na rozměry displeje? Popravdě, jsem velmi zvědavý, jak se s tímto problémem Palm vypořádá.






Kdy se objeví první přístroje s Palm OS 5.3 se zatím jen spekuluje, ale vzhledem k pravděpodobně chystanému Palm Tungstenu T3, který si o nasazení Palm OS 5.3 přímo říká, by to mohlo být dříve, než se nadějeme. Co se týče Palm OS 6, tak největší optimisté doufají, že se jej dočkáme již letos pod stromeček.
reklama